Nu møder Løkke EU-toppen i Bruxelles om flygtningekrise

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal torsdag diskutere, hvordan Europa skal håndtere den største flygtninge- og migrationskrise siden Anden Verdenskrig.

Det sker på møder i Bruxelles med formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Forinden har Løkke på et hasteindkaldt møde i København vendt den aktuelle situation i Danmark med Folketingets øvrige partiledere.

De normale måder, som EU samarbejder på om modtagelse og registrering af flygtninge og åbne indre grænser, er brudt sammen under det historiske pres fra menneskestrømmen, der søger til Europa.

Samtidig har EU-landene rodet sig ud i en så bitter og voldsom strid om, hvem der skal modtage hvor mange flygtninge, at EU-præsidenten, Donald Tusk, i løbet af torsdag vil afgøre, om han vil indkalde til et ekstraordinært topmøde i et forsøg på at løse krisen.

Midt i den storm gør Lars Løkke Rasmussen nu sin entre i Bruxelles for første gang, siden han blev statsminister igen.

Det sker med en melding om, at Danmark ikke vil tage imod nogle af de 120.000 flygtninge, som striden står om, på grund af det danske retsforbehold - men Danmark hjælper på andre områder.

Samtidig har Danmark gjort sig internationalt bemærket med annoncer i libanesiske aviser med budskabet om stramninger på sociale ydelser og krav, man skal opfylde for at få opholdstilladelse i Danmark.

De har alle opfordret til europæisk solidaritet og fælles løsninger i en tid, hvor en halv million flygtninge og migranter er kommet til Europa alene i år.

Også Lars Løkke Rasmussen ønsker et effektivt europæisk svar på krisen og ønsker bedre styr på de ydre grænser, en mere effektiv registrering af asylansøgere og mere hjælp til nærområderne, hvor flygtninge kommer fra.

Udrustet med opdaterede faktaark fra Justitsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet vil den danske statsminister samtidig fortælle EU-toppen, at Danmark trækker sin store del af læsset, når det gælder asylansøgere og humanitær bistand.

Målt i forhold til indbyggertallet modtog Danmark sidste år næstflest syriske asylansøgere og femteflest asylansøgere i det hele taget blandt EU's 28 medlemslande. Samtidig ligger Danmark i top-10 på verdensplan, når det gælder humanitær bistand.

Lars Løkke Rasmussen møder Donald Tusk klokken 12, Vestager klokken 13.45, Juncker klokken 14.30 og holder pressemøde klokken 15.15.

/ritzau/

 

Dagens Gossip