Nu rykker de russiske banker ind Krim

Omdannelsen af Krim til en ny del af Rusland går hurtigt. I løbet af kort tid vil russiske banker åbne masser af nye filialer på halvøen, oplyser premierministeren for det lokale styre på Krim.

Ukrainske Krim blev indlemmet i Rusland efter en folkeafstemning for få uger siden.

- Vi er overbevist om, at i løbet af en uge, højst 10 dage, vil omkring 150 filialer være i funktion her, siger premierminister Sergej Aksjonov ifølge nyhedsbureauet CrimeaInform.

Mange ukrainske banker har afdelinger på Krim i lejede lokaler, som fremover vil huse filialer af russiske banker, fortæller han.

Aksjonov undskylder over for befolkningen de "midlertidige gener forbundet først og fremmest med driften af banksystemet".

- Jeg er sikker på, at inden for den næste uge vil det hele fungere fuldt ud, og folk vil kunne hæve kontanter fra automater og bankfilialer, siger han.

Republikken Krim og byen Sevastopol, der har en særlig status, blev lagt ind under den russiske føderation 18. marts. Hovedparten af indbyggerne i området er prorussiske, og et stort flertal havde to dage tidligere stemt for en genforening.

Krim var en del af Rusland, men blev i 1954 af sovjetleder Nikita Khrusjtjov overdraget til sovjetstaten Ukraine.

Løsrivelsen kom efter de uroligheder i Ukraine, som førte til afsættelsen af præsident Viktor Janukovitj.

Krim og Rusland nægter at anerkende legitimiteten af det nye selvudnævnte styre i Ukraine.

Arbejdet med at integrere Krim-halvøen i Ruslands økonomiske, finansielle, juridiske, statslige og militære systemer blev indledt straks efter afstemningen.

/ritzau/Itar-Tass

 

Dagens Gossip