Ny advarsel: Gravides brug af Paracetamol kan skade drengefostre

Selvom Paracetamol er en af de absolut mest udbredte smertestillere herhjemme, har der den senere tid været en hel del forskningsresultater, der har peget på en række farlige og oversete bivirkninger ved pillerne, der kan købes i håndkøb herhjemme. 

Og nu har forskere fundet frem til, at hvis en gravid tager paracetamol i en uge eller længere under graviditeten, kan det skade drengefostres udvikling markant. 

Læs også: Forskere: Paracetamol dræber dine følelser

Paracetamol er generelt blevet betragtet som en af de smertestillere, der er sikrest for kvinder at bruge under graviditeten, men de nye forskningsresultater tyder på, at udviklingen af testestoron hos drengefostret kan blive nedsat betragteligt, når den gravide indtager paracetamol i en uge eller længere under graviditeten. 

Det er forskere ved universitetet i Edinburgh, der står bag forsøget, og som er blevet offentliggjort i Science Translational Medicine.

Læs også: Paracetamol virker ikke mod rygsmerter og slidgigt

Forsøgene blev blev lavet på mus, der fik transplanteret testikelvæv fra mennesker på sig. Herefter fik musene en daglig dosis paracetamol i en enkelt dag eller hver dag i en uge.

De mus der kun fik smertestilleren i en enkelt dag viste ingen ændringer i testosteron-niveauet, men de mus der fik det i en uge, fik en nedgang i testosteron-niveauet på helt op til 45 procent i det menneskelige væv. 

Det er tidligere blevet mistænkt, at et lavt indhold af det mandlige hormon kan være årsag til en række lidelser senere i livet, som testikelkræft og sterilitiet. Og netop derfor er de nye resultater opsigtsvækkende, da den udbredte brug af Paracetamol blandt gravide muligvis kan forbindes til senere problemer hos mænd. 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip