Ny aftale med Kammeradvokaten skal spare penge

Skrevet af admin

02/10/2014

Dagens topnyheder

Forhandlinger mellem Finansministeriet og statens advokat, Kammeradvokaten, har nu ført til en aftale, som blandt andet skal spare staten penge.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Kammeradvokaten fører retssager og løser andre advokatopgaver for staten, og den opgave ligger for tiden hos Advokatfirmaet Poul Schmith.

Ordningen har været under kritik for at være for dyr, blandt andet fordi alle opgaverne automatisk er samlet hos ét advokatfirma.

Et flertal i Folketingets Retsudvalg vil dog holde fast i, at advokatopgaverne som hovedregel løses af ét privat advokatfirma, men har samtidig ønsket en ny aftale, der er mere økonomisk fordelagtig for staten.

Derfor har Finansministeriet i halvandet år forhandlet med Advokatfirmaet Poul Schmith, og er altså nu nået til en aftale.

Ifølge aftalen, skal timeprisen for advokatbistand ligge 11 procent under det, som private virksomheder i gennemsnit betaler for lignende aftaler. Desuden skal priserne jævnligt sammenlignes med lignende aftaler og eventuelt reguleres.

Hver kvartal skal Kammeradvokaten sende en opgørelse over statens brug af advokatbistand til Finansministeriet. I større sager skal Kammeradvokaten give en overslag over, hvad sagen vil koste i salær, og for de største af sagerne skal der hver måned indsendes en status over sagen.

Endelig kan ministerierne bruge andre advokater end Kammeradvokaten, "hvis det samlet set er mere hensigtsmæssigt".

Finansminister Bjarne Corydon (S) er godt tilfreds med aftalen.

- Med den nye aftale forbedrer vi statens vilkår betydeligt, idet staten både får lavere priser, større gennemsigtighed og mere fleksibilitet, hedder det i en udtalelse fra finansministeren.

- Samtidig opretholder vi de mange fordele ved at have en kammeradvokatordning, som blandt andet giver ministerierne en nem og stabil adgang til juridisk rådgivning af høj kvalitet og sikrer, at den faglige viden, der opbygges, kan komme alle ministerierne til gode, hedder det videre.

Aftalen træder i kraft 1. januar.

/ritzau/