Ny aftale sikrer ro om USA's statsbudget

De politiske ledere i Kongressen i Washington er mandag blevet enige om en økonomisk aftale, der fjerner risikoen for en ny nedlukning af det amerikanske statsapparat.

Aftalen omfatter resten af finansåret 2014, der slutter 30. september.

Lovforslaget, der omfatter 1100 milliarder dollar svarende til 6000 milliarder danske kroner, ventes at blive vedtaget i Senatet og Repræsentanternes Hus - Kongressens to kamre - inden lørdag.

Som en del af forliget bliver nogle tidligere besluttede nedskæringer - blandt andet i pensioner til krigsveteraner - trukket tilbage. Militæret får også en smule flere penge. Aftalen indebærer ingen ændringer i præsident Barack Obamas sundhedsreform

I oktober blev flere hundredtusind statsansatte sendt på tvungen orlov, fordi politikerne ikke kunne blive enige om et budget, og dermed kunne staten ikke udbetale lønninger til mange af sine ansatte.

En strid om Obamas sundhedsreform var hovedårsag til den fastlåste situation, der varede i 16 dage.

Det nye lovforslag vil holde statsapparatet kørende og "eliminerer den usikkerhed og den økonomiske ustabilitet" ved de midlertidige nedlukninger, hedder det i en fælles udtalelse fra de demokratiske og republikanske ledere i Kongressen.

Aftalen sikrer også øgede midler til flere statslige organer, som fik sine økonomiske rammer indsnævret voldsomt sidste år.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip