Ny aftale vil sende færre flygtninge til Danmark

Hvis Danmark tilslutter sig en fælleseuropæisk aftale om fordeling af flygtninge, der kommer til Europa, vil der komme færre flygtninge til Danmark, end der gør i dag.

Det vurderer forskningschef hos Institut for Menneskerettigheder, Thomas Gammeltoft-Hansen, samt generalsekretærerne for Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp, Anders Ladekarl og Andreas Kamm over for Information.

- Alt efter hvilke parametre man lavede en europæisk fordelingsnøgle efter, vil det givetvis betyde, at der kommer færre flygtninge til Danmark, siger Thomas Gammeltoft-Hansen til Information.

Det skyldes, at Danmark i dag er blandt de lande, der modtager flest flygtninge i forhold til indbyggertallet. Dette forhold vil en europæisk aftale sandsynligvis tage højde for, hvis den indgås af de ministre, der mødes i Bruxelles torsdag.

En ny fordeling af flygtning er blandt de forslag, som skal diskuteres på det ekstraordinære topmøde, som EU-præsident Donald Tusk har indkaldt til.

På grund af det danske retsforbehold deltager Danmark som udgangspunkt ikke i en ny fordeling, men både Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp håber, at der alligevel kan opnås europæisk enighed om en ny fordeling af flygtninge.

Det afviser regeringen. Selv hvis det danske retsforbehold bliver fjernet ved den kommende folkeafstemning, vil Danmark fortsat være undtaget fra EU's fælles asylpolitik, siger justitsminister Mette Frederiksen (S) til avisen.

Selv om en fælleseuropæisk fordelingsnøgle med stor sandsynlighed vil betyde færre flygtninge i Danmark, bakker Dansk Folkepartis Martin Henriksen ikke op om initiativet.

- Det kan godt være, at hvis man afgiver suveræniteten til EU på dette område, så vil EU et år lave et system, der er meget godt for Danmark, mens de et andet år laver et system, der er knapt så godt. Men så har vi afgivet suveræniteten, siger han til Information.

/ritzau/

 

Dagens Gossip