Ny app giver dig lov til at kigge lægen over skulderen: Patientforening forudser misbrug

En ny gratis app giver nysgerrige sjæle et hidtil uset indblik i lægers hverdag på hospitaler. "Figure 1", som er navnet på app'en, fungerer ved, at sundhedspersonale fra hele verdenen uploader billeder af deres patienters skader, sygdomme og operationer.

I skrivende stund benytter tusindvis af læger på verdensplan app'en, som er spækket med utallige billeder med alt fra hjerner og hjerter til ben og arme. Også dansk sundhedspersonale har fået øjnene op for "lægernes Instagram". App'en er tilgængelig for alle, der gider ulejlige sig med at downloade den, erfarer Dagens.dk.

Læs også: Dette nøgenbillede redder sportsstjerne fra kræft

En læge med brugernavnet medicsam47373 har fx oploadet et billede af en sønderrevet fod, hvor hele storetåen og og halvdelen af den næste tå er flået af. Til det blodige billede står ordene: "17-årig dreng med fuld 1. metatarsal-amputation som følge af en plæneklipperulykke. Tåen blev fundet og transporteret med. Usikkert om tåen kan sættes på. Venstre fod".

Billedet har fået 19 kommentarer fra forskellige personer. Det er muligt for alle brugere at give deres besyv med på billederne - uanset om man er læge eller ej.

Læs også: Kvinde skal opereres for tumor i hjernen: Men lægerne finder noget helt andet og sjældent

"Figure 1" er ment som et redskab til læger og andet sundhedsfagligt personale kan dele erfaringer og diskutere behandlinger, fremgår det af app'ens hjemmeside. Dog nævnes det ikke, om patienterne har givet tilladelse til, at billederne cirkulerer på app'en og er synlige for alle.   

Netop det faktum at app'en og dens afslørende billeder er tilgængelig for alle, vækker ikke ubetinget begejstring hos Patientforeningen, som ofte får henvendelser fra utilfredse borgere, der føler, at deres patientdata er blevet misbrugt. 

- Det kan være en god ide med app'e under forudsætning af, at patienten selv indvilliger i det. Mange patienter vil gerne sige ja til den slags for at gøre sundhedssystemet bedre, men der er også de patienter, der siger klart nej til den slags, og det skal de bestemt have lov til, siger sekretær hos Patientforeningen, Niels Jørgen Langkilde til Dagens.dk.

Læs også: Mor lægger datters billede på Facebook - og så afsløres en sjælden sygdom

Det er Niels Jørgen Langkildes erfaring, at der kan være folk, der vil prøve at hænge andre ud, og det vil være oplagt at gøre det ved hjælp af app'ens billeder og tekst, hvor man i nogle tilfælde vil kunne genkende patienten.

- Der vil desværre altid være nogen, der forsøger at chikanere andre fx politikere, kendte eller eks-kæresten ved at finde billeder af vedkommende i en krænkende situation, forklarer Niels Jørgen Langkilde og påpeger, at der er forskel på, om patientbilleder bliver brugt i et lukket lægeforum eller bliver delt på en offentlig app.

 

Dagens Gossip