Ny app udstiller Kinas største miljøsyndere

Ud over risikoen for store bøder, retsforfølgelse og mulig tvangslukning, så risikerer Kinas mest forurenende virksomheder nu også at blive udstillet til offentlig spot og hån.

Det sker via en ny app, der giver alle med en mobiltelefon mulighed for at se, hvor meget flere tusinde virksomheder belaster miljøet.

Det skriver Bloomberg News.

The Blue Map, som app'en hedder, er udviklet af det private miljøinstitut IPE med støtte fra milliardforetagendet Alibaba.

App'en giver et overblik over, hvor mange sundhedsfarlige stoffer over 3000 virksomheder inden for den petrokemiske branche samt kul-, stål- og cementsektoren udleder.

- At lade borgerne få kendskab til kilderne til regional forurening vil bidrage til at skabe kontrol med udledningerne fra hver eneste skorsten, siger Ma Jun, stifter af IPE.

Informationerne om virksomhedernes udledning af miljø- og sundhedsfarlige partikler kommer fra brugere, der via et nyudviklet håndholdt måleapparat kan tjekke luftkvaliteten både ude og inde.

I forvejen findes der andre apps, som måler luftforureningen i de store kinesiske byer. Tidligere var den slags informationer forbeholdt nogle få embedsmænd.

Selv styret i Beijing er kommet med på vognen. Ministeriet for miljøbeskyttelse lancerede sammen med firmaet Wuhan Juzheng i 2013 en app med navnet "Landsdækkende Luftkvalitet".

- I takt med, at borgerne bliver bedre oplyst om luftforurening, vil presset på regeringen blive øget, siger Xu Qinxiang, teknologidirektør i Wuhan Juzheng, til Bloomberg News.

Der er hyppigt smogalarm i Kinas store millionbyer, hvor luftforureningen kan være så intens, at sigtbarheden er nede på få meter.

Så sent som mandag i denne uge var Beijing igen hyldet ind i smog.

Niveauet af de partikler, som anses for at være mest skadelige for mennesker, var over ti gange højere end den sundhedsmæssigt forsvarlige grænse, som Verdenssundhedsorganisationen WHO har sat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip