Ny banebrydende forskning: Cykelhjelme gør cyklister mere farlige

Cykelhjelme er indprentet i de flestes baghoveder som den bedste beskyttelse, når man kører cykel, men nu slår en ny undersøgelse revner i den opfattelse.

En cykelhjelm på hovedet kan gøre cyklister mindre sikre, fordi de er mere tilbøjelige til at tage større risici end hvis de ikke havde hjelmen på.

Læs også: Hvorfor er flyvinduer runde? Det er der en vigtig grund til

Det afslører ny forsking fra Bath Universitetet i England, som har målt voksnes (17-56 år) sensationssøgende adfærd og risikovillighed ved hjælp af computerbaseret simulation. Halvdelen af deltagerne bar cykelhjelm, og den anden halvdel havde en kasket på, mens de blev udsat for forskellige udfordringer.

Forskerne bag undersøgelsen, Doktor Ian Walker og Doktor Tim Gamble, stiller spørgsmålstegn ved effektiviteten af forskellige sikkerhedsudstyr herunder cykelhjelme.

- Det her kan betyde, at folk, der bruger sikkerhedsudstyr, tager større risici, selvom det ikke med rimelighed kan forventes, at sikkerhedsudstyret kan hjælpe, siger Doktor Walker.   

Dette studie er det første, der foreslår, at sikkerhedsudstyr kan få almindelig folk (og ikke fx sportsfolk) til tage risici i et helt andet domæne.

Læs også: Derfor skal du aldrig have din mobil i lommen eller i bh’en

De to forskere slår fast, at deres undersøgelse ikke giver anledning til at fraråde folk at bruge cykelhjelm og andet sikkerhedsudstyr, men i stedet viser resulterne, at emnet er langt mere kompliceret, end de fleste tror.  

Resulterne menes også at kunne overføres på fx soldater, der formentlig tager større risici, hvis de har diverse beskyttende udstyr på. 

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip