Ny forskning: Egoistiske mennesker har større risiko for kræft

Videnskab.dk

|

11/10/2013

Dagens topnyheder

Hvad er det gode liv? Er det at handle godt og dydigt? Eller er det at føle mest mulig nydelse? Det har filosoffer spurgt sig selv om i over 2.400 år.

Nogle sværger til et liv med en masse af ture på lækre restauranter, gode rødvine og saftige steaks. Hvor andre holder igen med lysterne og i stedet søgen lykken ved at hjælpe andre igennem velgørenhedsarbejde.

Nu peger en ny undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences på, at kroppen trives bedst, når folk opnår lykke ved at arbejde for en sag, der er større end dem selv. Det skriver Videnskab.dk.

Dansk filosof er dog skeptisk omkring studiets konklusion, som han mener, er for upræcis:

»Jeg mener ikke man ud fra denne undersøgelse kan konkludere, hvilken type lykke er den bedste. Metoden skal være skarpere,« siger Morten Dige, lektor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Chokolade-eksperiment afslører: penge gør dig mindre lykkelig

Styr lysterne og lev længere

Undersøgelsen viser, at mennesker med størst tendens til at søge selvtilfredsstillende, hedonistisk lykke, har et genudtryk, der kunne tyde på, at de har oplevet stor stress og modgang.

Generelt kan sådan et genudtryk være med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme og kræft på sigt, konkluderer de to forskere fra henholdsvis University of California og University of North Carolina.

Dem, som i stedet søger glæde og lykke i fællesskaber og ved at arbejde for noget andet end dem selv, eudaimonistisk lykke, har et genudtryk, som viser, at de ermindre stressede og har mindre betændelse i kroppen.

Læs også på Videnskab.dk: Filosof: Vi er ikke ansvarlige for vores egen sundhed

Så selvom folk i princippet oplever den samme grad af lykke fra de to forskellige typer af aktivitet, så fører den ene type, nemlig eudaimonistisk lykke, til en sundere tilstand i kroppen, ifølge undersøgelsen.

»Hedonisme er lykkens svar på tomme kalorier, og den ekstreme version lader ikke til at være meget bedre end modgang og stress for kroppen,« udtaler en af de to forskere bag undersøgelsen, Barbara Fredrickson, der er professor i psykologi ved University of North Carolina, til avisen The Atlantic.