Ny forskning: Ekstra kilo på sidebenene mindsker risikoen for demens

Vi står over for et godt gammeldags dilemma, efter at forskere har gravet i forholdet mellem fedme og demens. Forskerne ville undersøge, om et højt BMI giver demens. 

Resultatet ikke bare modbeviste tesen; at overvægtige hyppigere bliver demente, men vendte tesen på hovedet:

Forsøgsdeltagere med ekstra kilo på sidebenene blev fik sjældnere den skrækkelige sygdom end normalvægtige gjorde.

Sammenlignet med normalvægtige mennesker havde svært overvægtige 29 procent lavere risiko for at få demens end normalvægtige. 

Læs også: 8 grunde til at du skal være glad for dine fyldige lår

Undervægtige havde 34 procent højere risiko for at blive demente og var dermed særligt udsatte, ifølge studiet, der er publiceret i the Lancet Diabetes and Endocrinology.

Hele 1,9 millioner britter har deltaget i forsøget, der er foretaget af forskere ved ’Oxon Epidemiology’ og ‘London School of Hygiene and Tropical Medicine’. Forsøget har strukket sig over to årtier.

Dilemmaet er jo så, at hverken demens eller svær fedme medfører noget godt for os. Forskerne påpeger derfor også, at resultaterne ikke er ensbetydende med, at fedme er løsningen på alt ondt.

- Du kan ikke gå fra denne læsning og tænke, at det er ok at være overvægtig eller svært fed. Selvom det har positive effekter (at være fed red.), lever du måske ikke længe nok til at opleve fordelene, siger den ledende forsker, Dr. Qizilbash til BBC om studiet.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip