Det lyder næsten utroligt, men en ny genetisk undersøgelse antyder, at en lille gruppe mennesker kan fungere optimalt med så lidt som tre timers søvn, men uden de negative følger, som ellers rammer de fleste ved søvnunderskud.
Forskere ved University of California har identificeret en ny genetisk variant, der er knyttet til en sjælden tilstand, hvor kroppen formår at udføre alle nødvendige søvnfunktioner på kortere tid end normalt.
"Vores krop arbejder intenst under søvn med at reparere og rense sig selv. Hos disse mennesker foregår det blot mere effektivt," forklarer hjerneforsker og medforfatter Ying-Hui Fu til tidsskriftet Nature, ifølge Daily Mail.
Siden år 2000 har professor Fu og hendes team analyseret genetiske mutationer hos personer, der naturligt sover seks timer eller mindre per nat. Indtil nu er der fundet fem mutationer i fire forskellige gener, der kan forklare den bemærkelsesværdige evne.
I den nyeste undersøgelse identificerede forskerne en mutation i genet SIK3, som er involveret i hjernens signalprocesser. Da forskerne overførte denne mutation til mus, sov de genetisk modificerede dyr i gennemsnit 31 minutter mindre end normale mus – et lille, men signifikant fund.
Ifølge professor Clifford Saper fra Harvard Medical School indikerer resultaterne, at SIK3-mutationens effekt er beskeden, men relevant.
"Det kan give os vigtige indsigter i, hvordan hjernen regulerer søvn, og hvad der forårsager søvnighed," siger han.
Forskernes håb er, at en kortlægning af flere genetiske variationer vil føre til bedre behandlinger af søvnforstyrrelser som søvnløshed og søvnapnø.
En britisk undersøgelse fra 2022 viste, at personer, der sover under fem timer om natten i længere perioder, har op til 20 procent højere risiko for at udvikle kroniske sygdomme som type 2-diabetes, hjertesygdom og demens.
Kort sagt: Medmindre du har de rette gener, bør du nok holde dig til de anbefalede syv timers nattesøvn.