Ny græsk forhandlingsleder kommer straks i ilden

Grækenlands finansminister, Yanis Varoufakis, siger i et interview med en tysk avis, at han stadig er ansvarlig for forhandlingerne med partnerne i eurozonen.

- Jeg sætter tonen. Jeg er stadig leder af forhandlingerne, siger Varoufakis til online-udgaven af den ansete tyske ugeavis Die Zeit.

Han siger også, at parterne er tættere på en aftale, end medierne angiver.

Udtalelserne fra den omstridte finansminister er i strid med den græske regerings signaler.

Premierminister Alexis Tsipras foretog mandag en rokade på sit hold og svækkede reelt finansministerens indflydelse, efter at han havde vakt vrede hos sine modparter og ikke opnået fremskridt ved forhandlinger i Riga.

Finansministerens popularitet i Grækenland er også faldet stærkt.

Varoufakis er skiftet ud som forhandler med den mindre udfarende Euclid Tsakalotos, der er viceudenrigsminister og professor i økonomi. Den nye leder af det græske team, der skal forhandle med landets kreditorer om frigivelse af midler fra lånepakken, får sin debut onsdag.

Her vil Grækenland ifølge regeringskilder i Athen fremlægge et udkast til reformer i det kriseramte land for at komme kreditorerne i møde. Athen skal tilbagebetale lån på op imod en milliard euro til Den Internationale Valutafond (IMF) i maj.

Derfor prøver den græske regering nu at nå frem til en aftale med sine kreditorer fra IMF og eurolandene, inden den græske statskasse løber tør for penge.

Efter måneders stilstand håber Tsipras, at forhandlingerne med en ny mand i spidsen kan føre til en ny situation.

Tsipras mener ifølge avisen, at der er gode chancer for at skaffe ny kapital. Men hvis de vilkår, Grækenland bliver stillet overfor, bliver hårdere end regeringen har lovet vælgerne, vil han lade det være op til grækerne selv at tage stilling ved en folkeafstemning.

Varoufakis blev tirsdag angrebet på en café i Athen af en gruppe på 10 anarkister, som kastede glas og andre genstande efter ham. Ministerens kone, Danae, stillede sig foran sin mand som et skjold. Hverken hun eller hendes mand kom noget til.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip