Ny guide skal gøre sort snak om boliglån forståelig

Skrevet af admin

15/02/2016

Dagens topnyheder

Boligejere og aspirerende boligejere vil snart få hjælp til at forstå, hvad de skriver under på, når lånet skal i hus.

Det fortæller Realkreditrådet, der sammen med Forbrugerrådet Tænk og Realkreditforeningen har udarbejdet nye regler for, hvordan boliglån skal formidles til låntagere.

- De nye principper skal gøre det nemmere for låntageren at forstå og finde rundt i den ganske omfattende information, der følger med et nyt lån, skriver direktør i Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen, i en pressemeddelelse.

- Låntageren får en lynguide, der fortæller, hvordan lånetilbuddet skal læses, og hvor låntageren kan finde oplysninger om det valgte lån og dets betydning for låntagerens økonomi, siger hun.

De nye dokumenter er kommet til verden, efter at rapporten "Barrierer for forbrugernes mobilitet på det danske realkreditmarked" udkom i 2014.

Rapporten viste, at meget få skifter realkreditinstitut, når de omlægger lån, og at omkostningerne er steget gevaldigt de seneste år.

Den nye guide skal være ens for alle realkreditinstitutter. Den skal gøre det lettere at afkode lånedokumenter.

Den vil indeholde en kort introduktion til, hvad et boliglån er. Og - nok vigtigere - en let oversigt over de udgifter og de forhold, lånet indeholder.

Det bør gøre det lettere at sammenligne lånetilbud og give forbrugerne mulighed for at være mere kritiske.

- Og så bliver det fremhævet, om renten er fast eller variabel, og at andre omkostninger ved lånet kan stige i lånets løbetid. Realkreditinstitutterne skal også formulere sig enkelt og forståeligt og med færrest mulige fagudtryk, skriver Ane Arnth Jensen.

De nye principper for, hvordan boliglån skal forelægges kunderne, vil træde i kraft seneste første februar næste år.

/ritzau/