Ny K-leder kræver opgør med planlov

Den nuværende planlov er en hån mod erhvervsdrivende og koster vækst og arbejdsplader. Derfor skal loven ændres, så reglerne bliver mere enkle.

Det mener De Konservatives nye politiske leder, Søren Pape.

Han forklarer, at ønsket om en ændring af loven kommer fra hans tid i som borgmester i Viborg.

Tilbage i juni skulle Viborg Kommune for eksempel lukke en jagt- og fiskeributik, da der ifølge planloven ikke måtte ligge en butik på den pågældende adresse, hvilket Søren Pape ikke mente gav mening.

- Planloven er vanvittig på nogle områder, hvor man tvinger folk væk fra deres virksomheder og sender folk ud i arbejdsløshed, fordi der er nogle rigide regler om, hvilke produkter der må sælges fra hvilken virksomhed, siger Søren Pape til Ritzau.

Et andet eksempel kommer ifølge De Konservative fra Fyn. På Tagtækkervej i Odense ligger der to babybutikker lige ved siden af hinanden. BabySam og Kære Børn.

Ifølge planloven ligger BabySam i et såkaldt aflastningscenterområde, og derfor er alle slags butikker tilladt inden for det areal.

For Kære Børn ved siden er det derimod anderledes. Butikken må for eksempel ikke sælge sutteflasker, men i stedet må de henvise deres kunder til butikkens webshop.

Det skyldes, at Kære Børn ifølge planloven skal være en såkaldt pladskrævende virksomhed. Det er et eksempel som dette, at Søren Pape ønsker et opgør med.

- Vi er nødt til at lave reglerne om, så man kan forstå dem. Jeg tror ikke, at der er ret mange, der kan forklare reglerne, som de ser ud i dag. Det er en gammel lov, hvor der er kommet lapper på løbende, siger han.

Han fortæller, at han også har hørt samme toner fra andre borgmestre rundt i landet, mens han har været borgmester i Viborg.

- Vi skal have fundet en mere fornuftig tilgang til tingene. Hvorfor skal Folketinget blande sig i, om den ene butik sælger sutteflasker eller ej. Det er imod al fornuft, og det ønsker jeg et opgør med, siger han.

- Jeg kunne egentlig godt tænke mig, at vi startede helt forfra og satte os ned med et blankt stykke papir, siger Søren Pape.

KL og regeringen er i økonomiaftalen for 2015 enige om, at der skal være eftersyn af planloven.

/ritzau/