Ny kampagne zoomer ind på mandlige spritbilister

En mand på landevejen fredag, lørdag eller søndag nat.

Det er opskriften på de hyppigste spritulykker på de danske veje, og derfor sætter en ny kampagne særligt fokus på at få mændene til at lade nøglerne ligge, når de har fået en tår over tørsten.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFondens nye kampagne forsøger at minde om, at man ikke kan drikke ud fra egne tommelfingerregler om, hvor meget alkohol man kan indtage, før man rammer 0,5 promille.

Og noget tyder på, at danskerne stadig har brug for at blive mindet om, at man skal lade bilnøglerne ligge, når man har fået noget indenbords.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har spurgt 4300 danskere, om de har kørt bil inden for det seneste år, selv om de var i tvivl om deres promille, og de tal viser, at det har seks procent af befolkningen.

- Mange glemmer, hvor meget de faktisk har fået at drikke i løbet af en hel dag eller aften, og så har de svært ved at vurdere, om de er ædru nok til at køre.

- Når man er træt og bare vil hjem, så er der desværre stadig alt for mange, der tager chancen og sætter sig bag rattet, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

Generelt har antallet af spritbilister været dalende i Danmark, og der er sket en halvering af antallet af spritbilister på vejene siden 1980'erne.

Men særligt mændene glemmer ofte, at blot et par genstande kan være ulovligt, lyder det fa Michelle Laviolette, der selv har interviewet flere af dem, der er taget for spritkørsel.

- De troede simpelthen, de var på den sikre side, at de sagtens kunne blæse alkometeret op, siger hun.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er ni af 10 spritbilister mænd, og spritulykker sker oftest fredag, lørdag og søndag aften eller nat.

I løbet af den seneste uge har politiet sat ind med spritkontroller, og det gør sker igen i uge 26 og hen over sommeren, hvor der traditionelt sker flere sprituheld på vejene.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip