Ny kommissær skal også være EU's ebola-koordinator

Den kommende EU-kommissær for humanitær bistand og krisehåndtering, cyprioten Christos Stylianides, er udpeget til posten som EU's koordinator i kampen mod ebola.

Det skriver EU-præsident, Herman Van Rompuy, på Twitter fra det aktuelle topmøde i Bruxelles, hvor de europæiske ledere er samlet for at diskutere blandt andet klima, økonomi og ebola.

Christos Stylianides, som er medlem af Europaparlamentet, ventes sammen med den øvrige kommission at træde til 1. november.

Idéen om en ebola-koordinator blev bragt frem i offentligheden, da den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, mandag i denne uge fortalte, at der var opbakning blandt EU-landenes udenrigsministre til den franske idé.

- Mine europæiske udenrigsministerkolleger siger med én stemme, at det er en god idé med en europæisk koordinator af bekæmpelsen af ebola. Så det vil blive vedtaget om et øjeblik, og så sætter vi navn på i løbet af de nærmeste dage, sagde Fabius.

Ifølge den danske chef for EU's katastrofeberedskabscenter, Claus Haugaard Sørensen, som skal arbejde tæt sammen med koordinatoren, så er idéen opstået, fordi "hele systemet i øjeblikket er stærkt overbelastet."

Ud over ebola-epidemien er der en yderst kritisk situation i Syrien og Irak samt i Sydsudan, hvor flere end to millioner er underernæret og mange på sultegrænsen. Alt dette i tillæg til kriser i Den Centralafrikanske Republik og Somalia.

- Disse kriser kræver alle en utrolig stor humanitær indsats, og så er ebola kommet nærmest som dråben, der har fået bægeret til at flyde over. Derfor har der været disse diskussioner, siger Claus Haugaard Sørensen til Ritzau.

Storbritannien har før EU-topmødet fremlagt et forslag om, at medlemslandene og EU i fællesskab øger indsatsen i kampen mod ebola fra nuværende 600 millioner euro til en milliard euro (7,5 milliarder kroner).

EU's katastrofeberedskabscenter blev etableret i 2013 for at styrke koordinationen imellem medlemsstaterne, så EU kan reagere hurtigt og effektivt ved naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer i og uden for Europa.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip