Ny kreditkortsvindel skræmmer danskerne: Derfor skal du komme sølvpapir i din pung

Hvor nemt er det egentlig at lænse et kontaktløst kreditkort for penge? Svaret er, at der endnu ikke er set eksempler på den type fup i Danmark, men eksperter fortæller til BT, at det er muligt.

Den nye korttype er blevet populær, fordi den gør indkøb endnu enklere. Hvor man før skulle indtaste en pinkode, kan man med det kontaktløse kort nøjes med at holde det tæt på betalingsterminalen - ingen underskift eller kode er nødvendig.

Torsdag lagde tryllekunstneren Jan Hellesøe, som er kendt fra DR-programmet 'Fuckr med din hjrne', et billede og en advarsel på Facebook, som lynhurtigt med delt hundredvis af gange. Det fik panikken til at sprede sig.

Svindlen foregår ved, at en person holder en trådløs betalingsterminal helt tæt på sit offers taske eller baglomme, så oplysningerne fra det kontaktløse kreditkort kan blive aflæst, og pengene bliver overført.

Men ifølge flere sikkerhedseksperter, er der ikke grund til stor bekymring i Danmark, hvor der endnu ikke er set eksempler på den slags svindel. Det siger Ole Tange, som er it-politisk rådgiver i PROSA, til BT.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de her angreb kan virke, men jeg tror ikke, at lige netop den type angreb vil blive særlig udbredt.

Søren Winge, som er pressechef hos Nets, fortæller nogenlunde det samme:

- I teorien kan det godt lade sig gøre, men en forbryder skal meget tæt på, og både dit tøj eller andre kontaktløse kort i pungen gør det til en svær metode at lykkes med, siger han til BT.

Han tilføjer, at kriminelle får svært ved at få noget ud af metoden, fordi alle danske betalingsterminaler er koblet op til Nets via en betalingsaftale. Hvis Nets får besked om, at der er sket uautoriserede transaktioner, så bliver aftalen med den pågældende kunde lukket omgående.

En anden grund til, at kriminelle ikke kan komme særlig langt med svindlen, er, at der højst kan snuppes 200 kroner ad gangen fra et kontaktløst kreditkort. 

Hvis man alligevel frygter at blive udsat for fupnummeret, og man er indehaver af et kontaktløst betalingskort, så kan man ifølge BT lægge et stykke sølvpapir i sin pung - det forstyrrer nemlig signalet mellem terminalen og kortet.

Her er hele Jan Hellesøes opslag.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/da_DK/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Lomme tyveri i ny indpakning. Denne mand bærer ikke en mobiltelefon fra 90'erne men derimod en dankort terminal med NFC...

Opslået af Jan Hellesøe på 18. februar 2016

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip