Ny kritiker: Eritrea-rapport fordrejer mit udsagn

Udlændingestyrelsen har bevidst fordrejet de oplysninger, de fik under en fact finding mission, der siden har udmøntet sig i en stærkt kritiseret rapport om menneskerettighedssituationen i Eritrea.

Sådan lyder anklagen fra en af de medvirkende, som mandag tilsluttede sig kritikken af rapporten.

- Konklusionen, man er nået frem til/har konstrueret, afspejler ikke mit synspunkt. Faktisk, situationen i Eritrea taget i betragtning, finder jeg den inhuman, skriver Tamrat Kebebe, som er direktør i græsrodsorganisationen Inter Africa Group, i en mail til Ritzau.

- Den er opnået ved bevidst at fordreje og skræddersy mit udsagn, konstaterer han.

Kebebe er den anden medvirkende i rapporten, der tager afstand fra konklusionen om, "at forholdene i Eritrea vedrørende nationaltjeneste og illegal udrejse ikke i sig selv udgør forfølgelse eller giver de pågældende krav på beskyttelse".

For halvanden uge siden meddelte professor Gaim Kibreab from London South Bank University, at han ønskede at trække sit bidrag til rapporten tilbage, fordi han mente, at hans udtalelser var blevet misbrugt og fordrejet.

Og det er en lignende følelse, Tamrat Kebebe sidder tilbage med, efter han har set det færdige resultat.

- Som man kan læse i mit udsagn i rapporten giver jeg på intet tidspunkt udtryk for, at nationaltjeneste (værnepligt, red.) og illegal udrejse ikke er farligt, skriver Tamrat Kebebe til Ritzau.

- Faktisk prøvede jeg at påpege/understrege, at der er en række socioøkonomiske faktorer, som tvinger borgerne i Eritrea til at forlade landet (for trods af farerne ved det ukendte, herunder døden), skriver Tamrat Kebebe.

De udsendte fra Udlændingestyrelsen mødtes med Tamrat Kebebe under den del af fact finding missionen, som foregik i nabolandet Etiopien.

Og de var meget begejstrede for hans bidrag.

Det fremgår af en mail fra styrelsen til Gaim Kibreab, som Ritzau har fået aktindsigt i.

- Jeg er meget glad for de kontaktoplysninger, du har sendt mig på Tamrat Kebebe. Han var ekstremt hjælpsom og velinformeret. Simpelthen den bedste, vi mødtes med i Addis (Etiopiens hovedstad, red.), skriver en anonymiseret medarbejder til professoren.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) bad fredag Udlændingestyrelsen om en redegørelse for rapportens tilblivelse.

Mandag annoncerede et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten, at de også vil have undersøgt Frederiksens og forgængeren Karen Hækkerups (S) rolle i sagen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip