Ny milliardfond skal øge grønne investeringer

Partierne i rød blok blev onsdag enige om aftalen "Et grønnere Danmark", som betyder, at staten stiller sig bag en grøn investeringsfond. Fonden skal kunne låne to milliarder kroner ud til virksomheder, som vil investere miljørigtigt i eksempelvis energibesparende tiltag.

Aftaleparterne er desuden enige om, at fondens udlånskapacitet på sigt kan øges til i alt fem milliarder kroner. Målet er at reducere CO2-udslippet og skabe flere grønne arbejdspladser.

Finansminister Bjarne Corydon (S) mener, at aftalen give Danmark "en grøn indsprøjtning".

- Det vil ikke bare gavne miljøet, det vil også styrke vores erhvervslivs førerposition inden for miljø og klima og dermed betyde grønne job og nye eksportmuligheder, siger Bjarne Corydon.

Hovedparten af pengene kommer fra blandt andet pensionsselskaberne, men borgerlige partier har kritiseret, at staten i første omgang skyder 80 millioner kroner i fonden og påtager sig risikoen, hvis virksomhederne ikke kan betale lånene tilbage.

Normalt er det bankerne, som udlåner penge efter at have vurderet, om det enkelte projekt er en god investering. Men bankerne bliver af blandt andre Enhedslisten kritiseret for at være for tilbageholdende efter krisen, og derfor er der brug for en statsgaranti for at få gang i udlånene:

- Vi er i en situation i Danmark, hvor det her med at få finansiering til ting, der objektivt set er fornuftige, nogle gange kan være lidt vanskeligt, siger Bjarne Corydon.

Ud over den grønne fond bliver der også oprettet en grøn innovationspulje. Den skal styrke små- og mellemstore virksomheders innovation. Desuden et såkaldt grønt innovationsforum, der skal levere input til regeringens indsats for at fremme grøn omstilling.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, fremhæver, at aftalen ifølge Dansk Metal vil give 7000 arbejdspladser.

Samtidig er det et skridt i retning af at rette op på den ramme for en vækstaftale, som regeringen i sidste uge indgik med Venstre, hvor man sænker energiafgifterne:

- Frem for at gøre det billigere at forurene, som vi har set eksempler på, så satser vi nu på virksomheder, boligforeninger og selvejende institutioner, der forsøger at effektiviserer deres forbrug af energi, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Trods optimismen hos Enhedslisten og Dansk Metal ønsker Bjarne Corydon ikke at komme med et bud på, hvor mange arbejdspladser aftalen vil skabe:

- Vi har ikke selv noget skøn, vi er jo forsigtige folk i Finansministeriet. Men jeg har set i pressen i dag, at flere af dem, der er glade for aftalen - blandt andet Dansk Metal - mener, at det her er noget, der vil skabe job, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip