Ny minister har hængt Google ud for skatteunddragelse

Store internationale koncerner skal måske frygte en markant hårdere kurs fra Danmarks nye skatteminister Benny Engelbrecht (S).

I hvert fald har Benny Engelbrecht tidligere kædet virksomheder som Google og Nestlé sammen med skatteunddragelse. I et blogindlæg på Berlingske Business fra 7. november 2011, skriver Benny Engelbrect blandt andet:

- Blandt de mere kreative virksomheder globalt set, når det handler om skatteindbetalinger, finder man i øvrigt internet giganten Google, der med en kombination af et såkaldt Double Irish arrangement og en Dutch Sandwich, sender astronomiske beløb udenom ikke blot europæiske skattemyndigheder, men også amerikanske skattemyndigheders rækkevidde.

- Det var måske værd at tage med i betragtningen næste gang man overvejer at købe internetannoncering?, skriver den daværende erhvervsordfører, der tirsdag bliver Danmarks nye skatteminister efter Morten Østergaard (R).

I indlægget langer Benny Engelbrecht også ud efter Nestlé, der er en af verdens største producenter af mad- og drikkevarer. Udfaldet kommer på baggrund af en opgørelse fra Enhedslisten, der har højere skattebetaling fra multinationale selskaber som mærkesag:

- Ugens dårlige eksempel, Nestlé, betalte nemlig ikke en bøjet femøre i skat i 2010. Det gjorde de heller ikke året forinden, i 2009, eller i 2008 eller 2007. For dansk skat har den verdensomspændende koncern ikke betalt i 20 år ifølge Enhedslistens undersøgelser.

- Jeg har i øvrigt netop valgt liste Ø's oversigt, fordi der ikke findes et offentligt register endnu – gjorde der det, ville jeg naturligvis anvende det, skriver Benny Engelbrecht.

Den nye skatteminister gav samtidig ikke meget for, at Nestlé ifølge Engelbrecht talte imod offentlighed om regnskaberne. Engelbrecht skriver i sit blogindlæg:

- Da Thor Möger Pedersens planer om et offentligt register over hvilke selskaber, der betaler skat, kom Nestlé for øre, udtalte Nestlés direktør Carsten Fredholm: "Vi har vores nordiske hovedkvarter i Danmark, men hvis vi skal udstilles på den måde, kan vi da lige så godt flytte til Sverige."

- Dermed slog Nestlé den forsmåede attitude op og uden at der skal gå børnehave i den, mindede det mest af alt om en gang tudefjæs, der ikke fremprovokerede særligt meget sympati. Kravet om transparente registre, ligestiller jo alle virksomheder, skriver Benny Engelbrecht.

Den nye skatteminister undrede sig samtidig over, at Dansk Industri og Dansk Erhverv i Engelbrecht udlægning stiller sig "forstående over for Nestlés utilfredshed":

- Skatteunddragelse er ulovligt og samfundsundergravende, men hverken DI, DE eller Nestlé skal være det mindste i tvivl om, at det heller ikke er regeringens hensigt at de skal betale mere end hvad der tilkommer fællesskabet – der er bare heller ikke nogen, der skal kunne unddrage sig skat.

Nestlé Danmark har i forbindelse med et DR2 program oplyst, at man alene i 2011 har bidraget til den danske samfundsøkonomi med cirka 223 millioner kroner i andre skatter og afgifter end selskabsskat, mens tallet for 2012 beløber sig til 237 millioner kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip