Ny Nato-chef besøger Afghanistan lige før lukketid

Skrevet af admin

06/11/2014

Mest læste i dag

Der er under to måneder til, at de afghanske styrker får ansvaret for sikkerheden alene efter Natos mangeårige tilstedeværelse i Afghanistan.

Torsdag er Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på besøg i det uroplagede land, og i sin første tale på afghansk jord hylder han de afghanske sikkerhedsstyrker.

- Sammen har vi opnået meget. At sikre Afghanistan stabilitet. At skabe betingelserne for en bedre fremtid for det afghanske folk. At opbygge en enhed af nationale sikkerhedsstyrker, der består af 350.000 afghanske soldater og politifolk.

- I dag ser jeg en veltrænet, erfaren og professionel styrke, siger Stoltenberg.

Selv om Taliban igen er begyndt at vise muskler, mener Anders Fogh Rasmussens efterfølger, at afghanerne er parat til at få ansvaret alene med Nato som rådgiver og underviser.

- Vi trækker os tilbage. Vi skal støtte og hjælpe, men vi skal have en langt mindre rolle, end den vi har haft frem til i dag, siger Stoltenberg, der under sit besøg i Afghanistans hovedstad Kabul, skal mødes med den nyindsatte præsident Ashraf Ghani.

- På et tidspunkt må verdenssamfundet sige, at vi har skabt de forudsætninger, som er nødvendige for at overlade sikkerheden til afghanerne selv. Det er vi kommet til nu, siger Jens Stoltenberg.

Natos langvarige Afghanistan-operaton har kostet dyrt, både i milliarder og menneskeliv. Men Taliban er endnu ikke slået.

I de sidste måneder har oprørerne optrappet deres angreb. I søndags blev viceguvernøren i Kandahar dræbt, og også i hovedstaden Kabul har det været nogle dramatiske uger. Alligevel er Nato-chefen positiv for fremtiden.

- Forudsætningerne for at sikre at Afghanistan skal være et demokratisk, stabilt og forenet land i fremtiden, er absolut til stede. Men der er stor usikkerhed og ingen garantier. Der kommer også til at være kampe til næste år, men nu er det Afghanistan selv, som afgør, at de har en fremtid i sine hænder, siger Jens Stoltenberg.

11 år efter, at Nato overtog ledelsen i den flernationale Isaf-styrke, konkluderer Stoltenberg, at indsatsen har været umagen værd.

- Verden havde været et mere usikkert sted, hvis vi ikke havde været i Afghanistan, for så havde Afghanistan været en rede for international terrorisme, siger Nato-chefen.

/ritzau/NTB