Ny naturpakke skal give mere natur til danskerne

admin

426 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

Man kunne næsten fornemme et lettelsens suk, da de borgerlige partier fredag morgen præsenterede aftalen om en ny naturpakke.

Dermed blev der sat et endeligt punktum for det bitre opgør om landbrugspakken, der førte til Eva Kjer Hansens (V) fald som miljøminister.

Samtidig indeholder Naturpakken initiativer for i alt 363,5 millioner kroner, som ifølge parterne vil give dyre og planteliv bedre vilkår og sikre danskerne bedre adgang til naturen. På Christiansborgsk en win-win aftale.

Esben Lunde Larsen kalder Naturpakken for en gave til gavn for både danskerne og naturen:

- Vi vil rigtig gerne være mere ambitiøse, end den tidligere regering har været. Vi synes, der var for lidt fokus på biodiversitet og natur. Derfor bruger vi mere end 100 millioner ekstra i forhold til den oprindelige Naturplan Danmark, siger Esben Lunde Larsen.

Aftalen råder bod på forløbet om Landbrugspakken, som kulminerede da syv forskere på en høring beskyldte daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen for at pynte på tallene om pakkens miljøpåvirkning.

Det afviste Eva Kjer Hansen, hvilket fik De Konservative til at vælte hende som minister. Det markante skridt blev taget, selv om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stillede sig bag sin minister og meget opsigtsvækkende truede med at udskrive valg.

Med Naturpakken er opgøret dog endegyldigt slut, fastslår Mette Abildgaard.

- For os er det et punktum. Vi har fået en minister, som vi har fuldstændig tillid til. Og vi har fået de kvælstofreduktioner, som vi har bedt om.

De Konservative havde krævet en reduktion på 624 ton, og i aftalen af partierne blevet enige om en reduktion på 630 ton. Det koster i alt 50,7 millioner kroner.

Esben Lunde Larsen undlader at svare på spørgsmålet om, hvorvidt reduktionen er en erkendelse af, at tallene i Landbrugspakken var misvisende. Han siger:

- Vi er en mindretalsregering, der lytter til de samarbejdspartnere, vi har. Vi har lyttet til alle partierne, som har fået aftryk på aftalen, siger Esben Lunde Larsen.

Naturpakken har initiativer for samlet 363,5 millioner kroner over fire år. Pengene skal blandt andet bruges på at stoppe faldet i såkaldt biodiversitet i de danske skove ved at udlægge mere statsskov.

Partierne er således enige om, at der skal udlægges 13.300 hektar skov til såkaldte biodiversitetsformål. Det svarer til et areal større end Samsø.

Samtidig skal danskere både i byerne og på landet have bedre adgang til naturen via nye stier, badebroer og bedre udnyttelse af eksempelvis grøftekanter i byerne.

- Vi ønsker at være ambitiøse og sikre os mod tilbagegang i biodiversiteten. Vi ønsker at give danskerne mere rum i naturen til at komme ud i naturen, også det bynære, fordi det er væsentligt at kunne begå sig og opleve natur, siger Esben Lunde Larsen.

Landbrugspakken, som blev vedtaget i februar, kan ifølge en skrivelse fra EU-Kommissionen være i strid med flere af EU's miljødirektiver. Ifølge ministeren har EU's løftede pengefinger dog ikke være en del af hans overvejelser om Naturpakken.

/ritzau/