Ny skandale i Portugal: Tidligere regeringschef anholdt

Portugals tidligere regeringsleder José Sócrates er blevet anholdt i en sag, der omhandler både skattesvindel, bestikkelse og hvidvask af penge.

Den forhenværende socialistiske premierminister er én af fire personer, som politiet de seneste dage har pågrebet i sagen. De tre øvrige blev fremstillet for en dommer fredag, oplyser anklageren i en meddelelse.

Sagen efterforskes i et samarbejde mellem politi, toldmyndighederne og justitsministeriet. Op til anholdelserne er der blevet gennemført en række razziaer. Myndighederne vil ikke oplyse, hvilke boliger eller kontorer, der er blevet ransaget.

Den 57-årige Jóse Sócrates var fredag eftermiddag lige steget af et fly i lufthavnen i Lissabon, da han blev anholdt. Lørdag kommer han for en dommer, skriver lokale medier.

Efterforskningen er koncentreret om bankforretninger og pengeoverførsler fra en ukendt kilde, oplyser anklagemyndighederne.

Der er ingen oplysninger om den tidligere regeringsleders eventuelle rolle i sagen. José Sócrates stod som formand for Socialistpartiet i spidsen for Portugals regering fra 2005 til 2011. Han trådte tilbage fra posten, efter at parlamentet afviste hans forslag til besparelser under den europæiske gældskrise.

Anholdelsen er den anden politiske skandale inden for få dage.

Søndag trådte den socialdemokratiske indenrigsminister Miguel Macedo tilbage, efter at flere højtstående embedsmænd blev anholdt i en anden sag om hvidvaskning af penge i forbindelse med de såkaldte "gyldne visa", der udstedes til velhavere fra lande uden for EU, der køber ejendomme eller investerer mere end 500.000 euro (cirka 3,8 millioner kroner) i Portugal.

Macedo, der havde været minister siden 2011, forklarede, at han ikke personligt var indblandet i sagen, men hans "politiske autoritet" var blevet svækket af skandalen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip