Ny teori: Erfaren pilot vendte forsvundet fly med vilje

Skrevet af admin

15/03/2014

Dagens topnyheder

Det savnede fly fra Malaysia Airlines er muligvis blevet fløjet mod Det Indiske Ocean af en person, der både var en erfaren pilot og kendte til radar-positioner i området, lyder det fra en højtstående militærkilde i Malaysia.

- Det bliver nødt til at have være en veluddannet og kompetent pilot, siger kilden, der er involveret i den omfattende eftersøgning og redningsoperation.

Han siger, at teorien er baseret på hemmelig data fra en militærradar, der opfangede signaler fra flyet i flere timer efter, at det forsvandt fra civile radarer.

Udtalelserne puster nyt liv til mistanken om, at flyet med 239 personer om bord kan være blevet kapret.

Flyet fløj i retning af Det Indiske Ocean - langt vest for den planlagte rute mellem Kuala Lumpur og Beijing - i fire til fem timer, siger kilden.

- Han vidste, hvordan han skulle undgå den civile radar. Han ser ud til at have studeret, hvordan man skal undgå den, siger den anonyme kilde, der er en blandt mange kilder, der har fortalt om mere eller mindre misvisende teorier om flyets forsvinden.

Malaysias flyvevåben har tidligere sagt, at det efterforsker et uidentificeret objekt, der blev spottet af en militærradar på vej mod Andamanerhavet i timerne efter, at man mistede kontakten tid flyet fredag aften dansk tid for nu over en uge siden.

Det var nat lokal tid, da man mistede kontakt til flyet, mens det fløj over Det Sydkinesiske Hav i klart vejr. Forinden var der ingen indikationer på, at der skulle have været tekniske problemer. Samtidig er Boeing 777 kendt for at være en sikker flytype.

Der har været massevis af teorier fremme om, hvad der kan være sket med flyet. Blandt andet er der blevet talt om en eksplosion i luften, kapring, tekniske problemer og selvmord fra pilotens siden.

I første omgang var eftersøgningen fokuseret på havområdet mellem Malaysia og Vietnam, hvor kontakten til flyet forsvandt. Men manglen på spor har fået efterforskere til at lede i et stadig større område, der også inkluderer Det Indiske Ocean.

/ritzau/AFP