Ny test kan forudse kræft - 13 år før du udvikler sygdommen

Der sker små, men betydelige, ændringer i kroppen over ti år, før en person udvikler kræft.

Det har forskere fra Harvard og Northwestern University fundet ud af, skriver The Telegraph

Forskerne fandt ud af, at de beskyttende “lukninger” for enden af kromosomerne, der forhindrer, at der sker skade på DNA, er væsentligt mere slidte hos folk, der senere udvikler cancer.

Faktisk så enderne - der kaldes telomerer - på kromosomerne ud som om, de tilhørte en person, der var 15 år ældre. De skrumper indtil omkring fire år før, kræften udvikler sig - og så holder de pludselig op med at skrumpe.

Læs også: Kræftlæge: Så farligt er det at spise bacon

- At forstå telemorernes vælskmønstre betyder muligvis, at det kan bruges som en biomarkør for kræft, siger Dr. Lifang Hou, som ledte forskningsstudiet.

De så nemlig et tæt forhold mellem dette mønster og en bred vifte af kræfttyper. Derfor er håbet, at testen kan forudse mange typer cancer.

Selvom mange næppe har lyst til at vide, at de får kræft i fremtiden, kan det give dem mulighed for at ændre nogle ting i deres livsstil, som kan mindske risikoen.

En bekymring er dog, at en sådan test vil presse præmierne på sundhedsforsikringer op i eksempelvis USA, der primært har et privat sundhedsvæsen baseret på forsikringer.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip