Ny undersøgelse: Hvert andet barn kan ikke svømme

Når de danske familier til sommer tager til stranden, bør forældrene have et særlig vågent øje på deres børn.

51 procent af alle børn i alderen 7-14 år kan nemlig ikke svømme 200 meter uden hjælpemidler eller ophold, hvilket er den fælles nordiske definition for såkaldt svømmeduelighed.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Dansk Svømmeunion.

Også forældrene skal tænke sig om en ekstra gang før de kaster sig ud i havets bølger. Hver tredje voksen kan nemlig heller ikke svømme de 200 meter, viser undersøgelsen.

I alt har knap 6000 danskere deltaget i undersøgelsen. Over 3000 er voksne, 1000 er forældre med børn i alderen 5-25 og cirka 1650 er børn i alderen 7-14 år.

Tallet er opsigtvækkende, mener Pia Holmen, direktør i Dansk Svømmeunion.

- Vi har længe vidst, at en del af befolkningen ikke kan svømme, og det har vi nu også fået bekræftet af en stor undersøgelse, der viser, at mange danskere - voksne som børn - ikke har de fornødne svømmefærdigheder, siger hun

Tilbage i 2011 viste en lignende undersøgelse foretaget af Børneulykkesfonden, at mere end hvert andet barn under 10 år aldrig har modtaget svømmeundervisning.

Dengang lancerede Børneulykkesfonden tiltaget "Som en fisk i vandet", hvis formål var at få forældre til at tage oftere i svømmehallen sammen med deres børn. Men meget tyder altså på, at der ikke er sket de store fremskridt hos landets yngste svømmere.

Pia Holmen fortæller, at man nu vil forsøge at gøre noget aktivt for at komme problemet til livs. Sammen med TrygFonden vil Dansk Svømmeunion over de næste tre år lancere nye initiativer, der skal munde ud i en række anbefalinger og undervisningsmetoder.

Formand for Dansk Svømmeunion, Kjeld Egebo Larsen, oplyser, at der blandt andet vil blive fokuseret på at styrke svømmeundervisningen i landets folkeskoler. Mange børn får nemlig ikke særlig meget ud af undervisningen i skolen.

- Derfor giver det god mening at se på svømmeundervisningen i grundskolen, fordi det er der, vi når ud til flest børn, siger Kjeld Egebo Larsen.

Han tilføjer, at kun 14 procent af de børn i alderen 7-14 år, der kan svømme 200 meter, har lært det i skolen.

- Det tyder på, at der er noget, der kan gøres bedre her, siger han.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip