Ny undersøgelse: Så dårligt ser dit spædbarn

Ane Sørensen

467 uger siden

|

08/07/2015

Dagens topnyheder

Et nyfødt barn kan kun se ansigter og skelne mellem forskellige ansigtsudtryk, hvis det er maksimalt 30 centimeter fra barnet selv.

Hvis afstanden er større, er det ifølge VG.no nærmest umuligt for barnet at genkende personen.

Det viser en undersøgelse foretaget af forskere fra Uppsala Universitet, Eclipse Optics i Stockholm og professor Svein Magnussen ved Psykologisk Institut på Oslo Universitet.

- Vi har vidst i mange år, at nyfødte ser vældig dårligt. Det har man set i undersøgelser helt tilbage fra 70’erne. Men før har man bare gjort billeder lidt uklare og set for sig, cirka hvordan ansigter ville have set ud gennem et spædbarns øjne. Nu, for første gang, har vi lavet grundige undersøgelser af barnets kontrastfølsomhed, og illustreret det korrekt ved hjælp af moderne analysemetoder, siger Svein Magnussen.

Resultaterne viser, at forskerne i gamle dage tog fejl af barnets synsudvikling. Dengang mente man, at børn blev født ind i en visuel og blomstrende forvirring af lys og farver, der gradvis blev normaliseret.

- Sådan er det faktisk ikke. Man fødes ind i en visuelt grov, grå og kedelig verden, som gradvist beriges med liv og farver, siger Svein Magnussen.

Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet Journal of Vision.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: