Nye beregninger: Dansk økonomi vokser sig større

Regeringen får lettere ved at holde budgetunderskuddet inden for rammerne, efter at økonomerne hos Danmarks Statistik har beregnet dansk økonomi efter nye internationale standarder.

Det vurderer Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

De nye beregninger viser, at Danmarks bruttonationalprodukt, BNP, har været større i perioden 1966-2013 end tidligere beregnet. Der er tale om en opjustering på mellem 1,6 procent og 3,1 procent i årene 1966-2013. Den økonomiske vækst er derimod stort set uændret.

- I den aktuelle økonomisk-politiske debat herhjemme betyder det (den nye beregning red.) også, at regeringen nu får lettere ved at holde budgetunderskuddet inden for grænsen, selvom væksten måske ikke kan leve op til forventningerne, siger Helge Pedersen.

Helge Pedersen peger på, at regeringen i sit finanslovforslag for næste år har lagt op til et budgetunderskud på netop tre procent af BNP svarende til 60 milliarder kroner. Det forudsætter dog, at den økonomiske vækst de næste to år bliver henholdsvis 1,4 procent og to procent.

Helge Pedersen vurderer, at regeringen vil kunne holde sig inden for rammerne, selv hvis væksten udvikler sig svagere, fordi regnemetoderne er ændret. Ifølge EU må det årlige offentlige underskud ikke overstige tre procent af BNP.

Der er lavet nye beregninger, fordi alle EU-lande skal have en ensartet måde at beregne økonomien på, så det er muligt at sammenligne de enkelte landes økonomi bedst muligt. Økonomien skal nu beregnes ud fra den såkaldte ESA 2010-standard.

- Så hokuspokus og regeringens budgetforslag er måske reddet på målstregen af ESA 2010, siger Helge Pedersen.

Formålet med den nye beregning er derudover, at det danske nationalregnskab bedst muligt skal kunne afspejle udvikling i økonomien.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip