Nye boligvurderinger: Hver tiende skal betale mere skat

Danske boligejere må forberede sig på højere ejendomsvurderinger, hvis et flertal på Christiansborg siger ja til et nyt system for de udskældte vurderinger.

Ekspertudvalget, som har stået for at udarbejde den nye model, vurderer, at ejendomsvurderingerne i gennemsnit til stige med 9,3 procent i den model, udvalget anbefaler. Det fremgår af ekspertudvalgets rapport.

For mange boligejere vil den første tanke være, hvad det betyder for ejendomsværdiskatten og grundskylden.

Næsten ni ud af 10 boligejere vil dog ifølge udvalgets beregninger kunne ånde lettet op.

- Den umiddelbare effekt på ejendomsskatterne er for langt de fleste meget begrænset på grund af skattestoppet, skriver udvalget.

Lidt mere end hver tiende boligejer vil dog blive ramt på pengepungen som følge af de højere vurderinger.

For 9,8 procent af boligejerne vil stigningen blive på mindre end 100 kroner per måned. Men en lille gruppe på 1,3 procent af boligejerne vil opleve, at deres betaling til Skat vil stige med mere end 100 kroner om måneden som følge af de nye vurderinger, fastslår udvalget.

Det er både grundskyld og ejendomsværdiskatten, som bliver berørt, når Skat går fra det gamle til det nye system.

Det ligger dog mellem linjerne i rapporten, at de fire medlemmer af udvalget ikke ser grund til, at boligejerne beklager sig højlydt over den ændring:

- Der er ikke noget, der tyder på, at Skat generelt har vurderet ejendomme for højt, snarere tværtimod, skriver udvalget og tilføjer:

- Skat har af forsigtighedsgrunde reduceret alle vurderinger med fem procent. Blandt andet derfor vil ejendomsvurderinger i gennemsnit stige med 9,3 procent med en ny model.

Formand for udvalget er tidligere koncernchef i Nykredit, Peter Engberg Jensen, som sammen med tre andre eksperter sidste efterår fik opgaven med at udarbejde anbefalinger til et nyt vurderingssystem.

/ritzau/

 

Dagens Gossip