Nye EU-regler skal forhindre Lampedusa-katastrofer

EU prøver nu at forhindre nye katastrofer med hundredvis af immigranter, som drukner ud for kyster i typisk Middelhavet.

Det sker med nye regler, der understreger, at EU's kystvagter har pligt til at hjælpe, hvis de ser en båd fyldt med eritreere, somaliere eller syrere i nød.

I efteråret omkom 366 immigranter fra blandt andet Eritrea ud for den italienske ø Lampedusa. En uge senere døde flere end 200 syrere i en anden skibsulykke.

Et flertal i EU-Parlamentet har onsdag stemt for nye eftersøgnings- og redningsregler for kystvagterne fra Det Europæiske Grænseagentur, Frontex, så sådanne katastrofer kan undgås.

EU's kommissær for indre anliggender, svenske Cecilia Malmstöm, mener, at bindende regler vil hjælpe med at forhindre tragedier som dem ud for Lampedusa i fremtiden.

- Vi har været vidne til alt for mange tragiske tab af liv i Middelhavet på det seneste.

- De nye regler vil sikre effektiviteten af igangværende og kommende Frontex-operationer, som vil være med til at redde liv, siger hun.

Reglerne er uformelt forhandlet på plads med EU's medlemslande, som nu mangler at godkende dem formelt på ministerniveau, før reglerne kan træde i kraft. Det gør de inden sommer ifølge parlamentet.

EU-Parlamentets ordfører på lovforslaget, portugisiske Carlos Coelho fra den konservative gruppe, EPP, er tilfreds med, at 528 parlamentarikere stemte for forslaget i Strasbourg. 46 stemte imod, og 88 afstod fra at stemme.

- De nye regler vil give Frontex mulighed for at reagere mere effektivt og forhindre, at immigranter drukner til havs. Så forener vi vores behov for at sikre vores grænser med vores pligt til at beskytte menneskerettigheder, siger han.

De nye regler understreger, at vagterne har pligt til at hjælpe immigranter i nød. De siger også, at individer ikke må sendes tilbage til et land, hvor de risikerer forfølgelse.

Derudover bliver det forbudt at lave såkaldte "push-back"-operationer til havs, hvor både tvinges væk fra EU's grænser. Vagterne må kun advare bådene og opfordre dem til ikke at sejle ind på EU's territorium.

/ritzau/

 

Dagens Gossip