Nye EU-regler vil sikre uafhængig revision

Et sæt nye EU-regler, der torsdag er blevet godkendt i Europaparlamentet, sigter mod at fjerne en eventuel tvivl om revisionsfirmaers uafhængighed og kappe de sommetider lidt for tætte bånd mellem virksomheder og deres revisorer.

De nye regler betyder blandt andet, at virksomheder bliver tvunget til at skifte revisionsfirma som udgangspunkt hvert 10. år.

Dog med mulighed for at fordoble perioden, hvis virksomheden sender opgaven i udbud - og en yderligere forlængelse på 14 år hvis flere revisionsfirmaer arbejder sammen om opgaven.

Der bliver også indført nye krav til, hvad der skal stå i revisionsrapporter, samt begrænsninger for hvilke andre former for rådgivning et revisionsfirma må give til de kunder, de laver egentlig regnskabsrevision for.

EU-kommissæren for det indre marked og tjenesteydelser, Michel Barnier, erkender, at revisionsreformen ikke går helt så langt, som han lagde op til med sit forslag i 2011. Men han hilser alligevel den endelige udgave velkommen.

- Finanskrisen og mere nylige inspektioner foretaget af nationale myndigheder har afsløret afgørende mangler i den europæiske revisionsbranche.

- Selv om nogle af de skridt, der nu bliver vedtaget, ikke er helt så ambitiøse som i kommissionens forslag, er jeg vældig godt tilfreds med resultatet.

- Reformens ånd er intakt, og det her vil have stor betydning for de mange parter, der er afhængige af kvalitet i revisionen, skriver Barnier i en pressemeddelelse.

Den europæiske revisionsreform består af et direktiv, der sætter rammer for ny lovgivning, som medlemslandene selv skal vedtage, og en forordning med regler, der får umiddelbar effekt i alle 28 EU-lande.

Reformen er allerede forhandlet på plads med medlemslandene, der ventes at godkende de nye regler som en ren formalitet på et møde 14. april. De nye regler begynder at få virkning, når de bliver offentliggjort i EU-Tidende engang til efteråret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip