Nye EU-sanktioner rammer russiske toppolitikere

EU har offentliggjort de seneste sanktioner mod Rusland i EU-Tidende. Sanktionerne er dermed trådt i kraft.

Sanktionerne rammer blandt andre ledende medlemmer af det russiske parlament, som får indefrosset deres indeståender. Blandt de ramte er fremtrædende medlemmer som Igor Lebedev og Vladimir Sjirinovskij.

Lebedev er næstformand i parlamentets underhus, Dumaen, mens Sjirinovskij er en markant nationalist, der ofte har vakt opsigt uden for Rusland med provokerende udtalelser.

I alt er 24 navne føjet til listen over personer, der har fået deres midler i europæiske banker indefrosset. Personerne er samtidig forhindret i at rejse til EU-lande.

EU-præsident Herman Van Rompuy fastslog torsdag, at de 28 medlemslande er enedes om at indføre de sanktioner, der blev nået enighed om allerede i sidste uge.

Men der er samtidig en udstrakt hånd til Rusland i form af et løfte om, at sanktionerne kan blive justeret eller helt ophævet, når man har haft mere tid til at se, om fredsplanen fra sidste uge mellem Rusland og Ukraine holder. EU's udenrigstjeneste skal inden månedens udgang analysere situationen.

Kommissionen bliver allerede nu bedt om på baggrund af analysen "at fremsætte forslag til at justere, suspendere eller ophæve alle eller dele af de indførte sanktioner".

Sanktionerne rammer finansielle transaktioner i store energiselskaber som Gazprom, Rosneft og Transneft samt foretagender i forsvarsindustrien som helikopterproducenten Oboronprom, flyproducenten United Aircraft Corporation og Uralvagonsavod, der producerer kampvogne.

Fem fem statsejede russiske banker er nægtet adgang til at låne penge i EU.

Sanktionerne medfører, at det bliver forbudt for europæiske virksomheder at sælge en række serviceydelser til den russiske olieindustri, og der bliver indført begrænsninger for europæisk eksport af civile produkter, der også kan finde anvendelse inden for militæret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip