Nye fællesskaber skal få bandemedlemmer på ret kurs

Fællesskab og aktiviteter skal få bandemedlemmer ud af det kriminelle miljø.

Sådan lyder det fra lektor på Aarhus Universitet Line Lerche Mørck, som er den første i Danmark, der kommer med et forskningsbaseret bud på, hvordan man kommer ud af bandekriminalitet, skriver Videnskab.dk søndag.

- Når en ung mand træder ud af en kriminel gruppering, der af politiet er blevet defineret som en bande, betyder det i nogle tilfælde, at han også skal væk fra hele det lokalsamfund, han har været en del af, siger Line Lerche Mørck til Videnskab.dk.

- Min foreløbige forskning viser, at det er enormt vigtigt, at han får et nyt tilhørsforhold, hvor han bliver respekteret og opfattet som én, der har viden og erfaringer, som er værd at lytte til, fortsætter hun.

Mørck forklarer, hvordan en række unge bandemedlemmer, på et højskoleophold på Grundtvigs Højskole, har fået mulighed for at fortælle deres historie på særlige bandeseminarer.

Oplæggene, de holder, får bandemedlemmerne til at føle sig accepterede og respekterede i et andet fællesskab end i det kriminelle.

Blandt deltagerne er både politibetjente, pårørende, forskere og andre professionelle, der arbejder med banderelaterede personer.

- Det er vigtigt, at den straffede oplever, at han bliver inddraget og lyttet til, siger Line Lerche Mørck.

Hun påpeger dog, at vejen ud af det kriminelle miljø kan være en lang proces, som kræver tålmodighed fra alle parter.

I 2009 blev bandeindsatsen skærpet, og domstolene fik beføjelser til at straffe kriminelle gerninger dobbelt så hårdt, hvis de blev begået som led i en bandekonflikt, og den straf kan blive endnu hårdere.

Regering diskuterer i øjeblikket en bandepakke, som vil skærpe loven endnu mere.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, giver heller ikke meget for den nye forskning og mener, at politikerne er på rette vej.

Hun siger til videnskab.dk., at formålet med hårdere straffe er ikke blot at afskrække bandemedlemmerne fra at lave kriminalitet, men også at holde dem væk fra gaden i længere tid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip