Nye fredsforhandlinger indledes om Ukraine

Ukraine og prorussiske oprørere er klar til en ny runde fredsforhandlinger tirsdag, hvor en ny våbenhvileaftale træder i kraft.

- Rusland forpligter sig til en ny runde med samtaler i denne uge i Hvideruslands hovedstad, Minsk, med henblik på at få afsluttet volden i den østlige del af Ukraine, siger Jurij Usjakov, som er udenrigspolitisk rådgiver for den russiske præsident, Vladimir Putin.

Ifølge Usjakov er russerne klar til at gøre alt, for at parterne kommer til at mødes i denne uge.

Også repræsentanter for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) skal deltage i møderne.

Regeringen i Kijev varslede lørdag en ny runde fredsforhandlinger med de prorussiske oprørere i Minsk tirsdag. Samme dag er begge parter blevet enige om, at en ny våbenhvile skal træde i kraft.

Våbenhvilen er en del af den aftale, som de ukrainske myndigheder og prorussiske separatister indgik i Minsk 5. september, siger Ukraines præsident, Petro Porosjenko.

Separatisterne har tilkendegivet, at de også vil støtte våbenhvilen.

Den forrige våbenhvile, som blev indgået i Minsk, er blevet brudt næsten dagligt.

- Ukraines hær vil fra tirsdag indstille skydningen i hele det krigsramte område i den østlige del af landet, skriver Porosjenko på sin officielle hjemmeside.

En kilde i Porosjenkos kontor siger, at det betyder, at Ukraine vil begyndte at trække sine tunge våben tilbage fra den østlige frontlinje den 10. december. Men det kræver, at de prorussiske oprørere overholder våbenhvilen.

Minsk-aftalen siger blandt andet, at der skal etableres en stødpudezone på 30 kilometer mellem de kæmpende parter.

Otte måneders kampe i det østlige Ukraine har kostet over 4300 livet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip