Nye gasforhandlinger efter Putins trussel mod EU

Skrevet af admin

09/05/2014

Dagens topnyheder

Økonomisk trængte Ukraine har ikke betalt sin store gasregning til Rusland, og det kan komme til at få konsekvenser for Europa.

Mandag genoptages forhandlinger mellem de tre parter, efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, i april advarede om, at russiske gasforsyninger til Europa kan blive afbrudt, hvis landet vælger at lukke for gassen til Ukraine på grund af ubetalte regeringer for milliarder af kroner.

Rusland står for omkring 25 procent af den EU's naturgasforsyning. Halvdelen bliver leveret gennem Ukraine.

Når embedsmændene mandag mødes, er det for at forberede anden runde af forhandlinger mellem ministre fra EU, Ukraine og Rusland. Første møde skal efter planen skal finde sted i midten af maj, oplyser EU-Kommissionen fredag.

Parterne har tidligere aftalt, at Rusland ikke lukker ned for gasforsyningerne til Ukraine, så længe forhandlingerne står på.

Men siden har krisen i Ukraine udviklet sig, og torsdag meddelte russerne, at Ukraine bliver nødt til at betale forud, hvis de fremover vil købe russisk gas.

11. april sendte Putin et brev til 18 europæiske ledere, hvor han gjorde det klart, at hans tålmodighed over for Ukraines gasgæld på knap 12 milliarder kroner er ved at slippe op.

Rusland har tidligere gjort alvor af truslerne om at lukke for gassen.

Det statskontrollerede Gazprom stoppede med at pumpe gas til Ukraine under stridigheder i vintermånederne i 2005-2006 og igen i 2008-2009, hvilket førte til et fald i forsyningerne til europæiske lande.

Mandagens møde falder sammen med EU-præsident Herman Van Rompuys første besøg til Ukraines hovedstad, Kijev, samt et møde i Bruxelles for EU-udenrigsministre, der skal diskutere yderligere sanktioner mod Moskva.

/ritzau/AFP