Nye krav trækker EU-topmøde om migranter i langdrag

Der er pludselig ved at blive vendt op og ned på planerne om et relativt kort topmøde i Bruxelles mandag mellem EU og Tyrkiet, fordi nye krav og tilbud er smidt på forhandlingsbordet.

- Tyrkerne tilbyder mere, men de forlanger også mere. Det er mere ambitiøst på alle områder, siger en EU-embedsmand med kendskab til forhandlingerne.

Den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, har på en frokost præsenteret en række nye forslag til løsninger på flygtninge- og migrationskrisen.

Herefter samles statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de 27 andre stats- og regeringschefer alene for at diskutere det tyrkiske udspil, hvorefter topmødet fortsætter mandag aften over en middag med Davutoglu.

- Den tyrkiske premierminister har lagt nogle nye idéer frem. De er meget ambitiøse, siger EU-embedsmanden.

Før topmødet lovede Tyrkiet at tage alle økonomiske migranter, der er sluppet over havet til de græske kyster, tilbage.

Ifølge en anden EU-kilde har Davutoglu, den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og premierminister Mark Rutte fra det hollandske EU-formandskab forhandlet til næsten klokken tre natten til mandag om en plan, hvor Tyrkiet også tager syriske flygtninge tilbage fra Grækenland.

Til gengæld skal EU-landene ifølge den plan tage lige så mange syriske flygtninge, som Tyrkiet tager tilbage, og genbosætte dem i EU.

En talsmand for Ahmet Davutoglu siger, at både EU og Tyrkiet er kommet til topmøde "med gode intentioner" om at finde en løsning på flygtninge- og migrationskrisen.

- Vi har fremlagt et modigt og rettidigt forslag, fordi vi ønsker at gå længere, siger talsmanden, der ikke ønsker at uddybe forslagene.

Ifølge det britiske dagblad, Financial Times, ønsker tyrkerne flere penge end de tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner), som EU allerede har lovet i år og næste år til Tyrkiet, der huser over 2,5 millioner flygtninge.

Tyrkerne vil også have endnu hurtigere visumfrihed til EU - det nuværende mål er fra oktober - og de ønsker endnu mere fart på de langstrakte udvidelsesforhandlinger med EU.

/ritzau/

 

Dagens Gossip