Nye milliardtab i landbruget truer danske banker

Det kan udløse nye milliardtab i landets banker, at den økonomiske krise i landbruget som følge af lave fødevarepriser er blevet forværret betydeligt i løbet af sommeren.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Landbruget har været under pres i flere år, og som prognoserne er nu, tyder det på, at det bliver nødvendigt med yderligere milliardnedskrivninger på landbruget. Det er svært at være optimist, siger professor Jesper Rangvid fra CBS, til avisen.

Bankerne har lånt knap 100 milliarder kroner til landbruget, hvoraf der foreløbig kun er nedskrevet 13,7 milliarder kroner.

Men hele 38 milliarder kroner af bankernes udlån er kategoriseret som såkaldt værdiforringede lån, hvilket dækker over, at landmændene har økonomiske problemer.

Det vil sige, at der fortsat er cirka 25 milliarder kroner hos problemramte landmænd, som bankerne endnu ikke har nedskrevet.

- Landbrugets økonomiske situation er i løbet af 2015 blevet markant forværret. Derfor vil det sandsynligvis blive nødvendigt for bankerne at foretage nye massive nedskrivninger på landbrug ultimo 2015, siger Jesper Lyhne, administrerende direktør i Landbrugets Finansieringsbank, til Jyllands-Posten.

Bankerne skjuler ikke, at situationen er alvorlig.

- Hvis de lave priser fortsætter for landbrugets varer, er der ingen tvivl om, at tabene vil stige, og at vi sammen med vores landbrugskunder må finde de mest hensigtsmæssige løsninger. Nogle kan vi hjælpe igennem, men for andre vil det være svært, siger Henrik Hoffmann, kreditchef i Danske Bank, til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip