Nye muligheder for fritidsbolig på landet

En lovændring giver nu kommunerne mulighed for nemmere at tillade, at helårsboliger kan bruges som fritidsbolig. Begrebet hedder flexboliger og betyder, at ejeren ikke er bundet af bopælspligt, selvom der er tale om en helårsbolig.

Ordningen udvider begrebet ”fritidshus” en hel del. Og for dem, der er tiltrukket af højt til himlen og udsigt til marker, men som ikke kan få en hverdag til at hænge sammen med lang transporttid, er der nu mulighed for at købe en relativ billig bolig og bruge den i fritid og ferier. En flexbolig kan også være en mulighed for at prøve at bo på landet, inden man tager det store skridt.

Hos EDC forudser man, at den nye lov om flexboliger kan gøre det lidt nemmere at sælge huse på landet, idet flere vil få mod på at kaste sig ud i nye eventyr. Et hus på landet vil ofte være billigere end almindelige fritidshuse, så det kan også være mere økonomisk overskueligt at realisere, i forhold til et dyrere fritidshus.
 
Baggrunden for de ændrede regler er, at landdistrikterne gennem de senere år har været præget af stor fraflytning til fordel for byområderne. Håbet er, at flexboligerne kan være med til at øge væksten i landdistrikterne og modvirke at boligerne i disse områder står og forfalder.

Til gengæld vil de ændrede regler kunne medføre yderligere pres på markedet for sommerhuse.

For at kunne gøre brug af de nye muligheder skal ejere – både nuværende og kommende - af helårsboliger ansøge kommunen om, at bruge deres helårshus til fritidsformål.

Opnår man tilladelse, har man samtidig ret til på et senere tidspunkt at vende tilbage til helårsbeboelse. Tilladelsen er personlig og en eventuel ny ejer skal derfor igen søge kommunen om tilladelse.

EDC oplyser, at interesserede huskøbere kan anmode kommunen om at tilkendegive, om den vil tillade anvendelse som flexbolig inden man beslutter sig for at købe en bestemt bolig.

Man har dog ikke krav på, at få tilladelse før et køb/salg, ligesom kommunalbestyrelsen ikke er bundet af dens tilkendegivelse.

Husk at håndværkerfradraget også gælder for flexboliger, hvis der skal foretages istandsættelser i eller på flexboligen.

Skrevet af Claus Forrai, finansbureauet.dk.

 Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

 

 

Dagens Gossip