Nye regler forbyder ejendomsmæglere at hjælpe boligkøbere: Boligkøbet bliver dyrere, advarer eksperter

En ejendomsmægler er og bliver sælgers mand og skal derfor ikke rådgive boligkøbere.

Fra årsskiftet træder nye regler i kraft, der blandt andet forbyder ejendomsmæglere at komme med lånetilbud til boligkøbere.

Fremover må ejendomsmæglerne kun komme med et standardforslag. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, må man som boligkøber selv regne på andre forslag eller søge rådgivning i banken eller hos en rådgiver.

Men den ændring risikerer at gøre boligkøbet dyrere, for danske boligkøbere er generelt rigtig dårlige til at lede efter de billigst mulige lån. Sådan lyder det fra flere sider.

- Vi mener, at det ville have været i forbrugernes interesse, at man fik nogle alternative forslag til finansiering, da de fleste forbrugere ikke undersøger markedet, siger Lars Pram, direktør i Forbrugerrådet Tænk.

- Derfor ville det være godt konkurrencen og forbrugerne, hvis man også fik alternative lånetilbud fra sin ejendomsmægler, siger han.

Ifølge en undersøgelse fra en af landets største ejendomsmægler EDC er fire ud af 10 boligkøbere negative over for regelændringen.

77 procent svarer desuden, at de ville gerne have alternative lånetilbud, når de kigger på bolig.

De nye regler vækker heller ikke just begejstring hos Parcelhusejernes Landsforening. Formand Allan Malskær peger på, at købere nu skal holde godt øje i lånejunglen.

Forbrugerrådet Tænk og Parcelhusejernes Landsforening anbefaler derfor kommende boligkøbere til at orientere sig bredt, når man skal finansiere sit boligkøb.

- Vores råd til er at hente finansieringsforslag flere steder, og når man har gjort det, anbefaler vi, at man forsøger at presse prisen, siger Lars Pram fra Forbrugerrådet Tænk.

De nye regler kommer som led i en ny ejendomsmæglerlov, der skal skabe større gennemsigtighed ved bolighandler og give et mere præcist billede af, hvad et hus eller en lejlighed reelt koster.

Derfor bliver der blandt andet skåret en del på de informationer, man normalt ser i en salgsopstilling.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip