Nye regler for nethandel: Nu må du sende brugte varer retur

Næste gang du lufter dit dankort på nettet og får styret din købelyst, skal du være opmærksom på, at der er nye regler lige om hjørnet.

Nu på fredag træder en ny lov i kraft, der stiller dig anderledes som forbruger. Det skriver e-mærket, der er den danske mærkningsordning for sikker nethandel.

LÆS OGSÅ: Fødselaren i billeder: Se prinsgemalen lufte sin royale rumpe

Det er den såkaldte forbrugeraftalelov, som du er omfattet af hver gang, du shopper på nettet, der bliver ændret. Og loven kommer til at gælde for hele EU.

"Populært sagt kan man sige, at man med den nye forbrugeraftalelov siger farvel til alt det med småt, fordi forbrugeren nu har krav på, at alle relevante oplysninger fremgår tydeligt, når de handler på nettet", siger jurist hos e-mærket, Matilde Lindstrøm, i en e-mærket-pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Nettet flyder med ulovlige gebyrer

De tre væsentligste ændringer er ifølge e-mærket:

1. Nu må du sende en brugt vare retur
Efter d. 13. juni giver den nye forbrugeraftalelov dig mulighed for at fortryde et køb i en netbutik efter brug af varen. Tidligere var reglen, at varer skulle leveres tilbage i "væsentlig samme stand”, før du kunne benytte fortrydelsesretten. Vælger du at fortryde købet af en vare efter brug, hæfter du for en eventuel forringelse af varens værdi, som skyldes anden håndtering af varen, end hvad der er nødvendigt for at teste den på almindelig vis, som du ellers ville gøre i en fysisk butik.

Det er netbutikken, der afgør værdiforringelsen, som baseres på forskellen mellem varens købspris, og den pris den erhvervsdrivende vil kunne videresælge varen for med den pågældende forringelse. Så tænk dig godt om, inden du fortryder dit køb, efter du har taget varen i brug, lyder opfordringen fra Matilde Lindstrøm. De præcise regler for udregning af værdiforringelse kan først bestemmes, når loven omsættes til praksis.

2. Nu har du ansvaret for varen
Hvis du benytter din fortrydelsesret og sender en vare retur til netbutikken, var det tidligere netbutikken, der havde ansvaret for varen under returfragten. Når den nye forbrugeraftalelov træder i kraft, er det dig som forbruger, der bærer ansvaret. Går pakken i stykker under transporten eller bliver væk, er det altså dit ansvar. Derfor råder e-mærket forbrugerne til at pakke varen forsvarligt ind, inden man sender den retur til netbutikken.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

3. Nu skal du give besked ved fortrydelse
Med de nye regler er det ikke længere nok, at du bare sender varen retur eller undlader at hente den på posthuset, hvis du vil fortryde købet. Fra d. 13. juni skal du nemlig tydeligt give netbutikken besked om, at du fortryder købet, senest 14 dage efter du har modtaget varen. Derefter har du yderligere 14 dage til at sende varen retur til netbutikken. Samtidig er det dit ansvar at bevise, at du har meddelt til netbutikken, at du vil fortryde købet, ligesom du skal kunne bevise, at du har sendt varen retur. Derfor lyder anbefalingen fra e-mærket, at du altid gemmer kvitteringen som bevis på, at pakken er sendt, og at du beder om en bekræftelse på, at netbutikken har modtaget din besked om fortrydelse.

Læs mere om reglerne her

 

Dagens Gossip