Nye regler vil halvere greencardordningen

Beskæftigelsesministeriet skønner, at en ny reform om international rekruttering vil give cirka 1150 årlige greencardtilladelser. Det er en halvering i forhold til de 2300, som i 2013 fik ophold i Danmark på greencardordningen.

Et greencard giver både opholds- og arbejdstilladelse. Over de seneste fem år er der gennemsnitligt givet 1800 greencardtilladelser om året.

Fredag er der førstebehandling i Folketinget af den reform om international rekruttering, som alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten indgik en aftale om i juni.

Reformen strammer blandt andet på uddannelseskravene til personer, der ansøger om et greencard, så man i højere grad er sikker på, at personer med et greencard også ender i et job, som passer til deres uddannelse.

Baggrunden til denne ændring er, at 62 procent af greencardhaverne i Danmark er i job i brancher, der ikke normalt forbindes med højtuddannet arbejdskraft.

Det tal skal ned, men der er ikke et konkret mål for hvor langt, siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til Ritzau.

- Jeg vil ikke sætte en procentsats på, men ingen skal være i tvivl om, at 62 procent er alt for højt. Jeg forventer, at reformen vil få det tal væsentligt reduceret.

- Vi har danskere nok, der både kan og vil havde de ufaglærte job. Så vi skal sikre, at dem, der kommer ind i Danmark, er med til at give merværdi i kraft af den uddannelse, de har. De skal placeres i virksomheder, hvor de kan være med til at sætte yderligere gang i hjulene og på den måde skabe vækst, siger beskæftigelsesministeren.

I aftalen om reformen får virksomhederne også nemmere ved at tiltrække højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Det sker blandt andet gennem en fast track-ordning, hvor de hurtigt og let kan ansætte de internationale nøglemedarbejdere og forskere, de har brug for.

/ritzau/

 

Dagens Gossip