To nye tilfælde af listeria fra sommerens udbrud

Statens Serum Institut (SSI) har fundet yderligere to tilfælde af listeria fra udbruddet, der stammer fra kødprodukter fra virksomheden Jørn A. Rullepølser.

Det er første gang i flere uger, at der er fundet nye tilfælde af udbrudstypen. Med de to, er antallet af tilfælde, der kan tilskrives udbruddet oppe på 40, oplyser SSI.

De to patienter er blevet syge henholdsvis 9. og den 17. september – altså mere end en måned efter, at produkterne fra Jørn A. Rullepølser blev trukket tilbage fra markedet.

Det er ikke uventet, at der fortsat dukker nye sygdomstilfælde op, da der kan være en lang inkubationstid med listeria. Statens Serum Institut følger løbende op på, om nye tilfælde er blevet smittet før eller efter tilbagetrækningen.

- Efter vi har talt med de nye sygdomstilfælde og deres familier, vurderer vi, at de sandsynligvis er blevet smittet enten kort før tilbagetrækningen eller af produkter, som de havde gemt i fryseren, siger seniorforsker Steen Ethelberg, Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Prøver fra alle listeriapatienter bliver sendt til Statens Serum Institut til yderligere undersøgelser. Det vil derfor vise sig i de kommende uger, om der er flere tilfælde af udbrudstypen ST-224.

I august indledte Jørn A. Rullepølser en større sag om tilbagetrækning, der involverede mere end 6000 kunder, der havde modtaget produkter fra virksomheden.

Samtlige tilbagetrækninger er efterfølgende blevet kontrolleret af Fødevarestyrelsen.

- Kun i godt 40 tilfælde har tilbagetrækningerne ikke været kørt efter bogen, siger fødevarechef i Fødevarestyrelsen Bjørn Wirlander.

- I de tilfælde har Fødevarestyrelsen sanktioneret virksomhederne med bøder, tilføjer han.

Ud af de 38 listeriasmittede er 16 afgået ved døden inden for 30 dage, efter at de blev smittet. Antallet af dødsfald i forbindelse med udbruddet er fortsat 16.

/ritzau/

 

Dagens Gossip