Nykredit kan miste halv milliard efter andelskonkurs

19/12/2014 11:31

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Andelsforeningen Duegården har fået skifterettens ord for, at den er konkurs. Det betyder, at Nykredit står til at miste op mod en halv milliard kroner, skriver Børsen.

Nykredit har hele tiden holdt fast i, at de 123 andelshavere i foreningen skulle reddes fra konkursen med en ny økonomisk rekonstruktion. Men det er blevet afvist af andelshaverne som en mulighed.

Lasse Larsen, talsmand for beboerne, har tidligere sagt til Jyllands-Posten, at en rekonstruktion ville betyde, at andelsbolighaverne i lang tid fremover ville blive bundet til at betale afdrag svarende til det dobbelte af, hvad ejendommen reelt er værd.

Duegården forsøgte at blive erklæret konkurs i 2011. Og efter flere års kamp mellem Nykredit og andelsboligforeningen A/B Duegården vandt andelsforeningen det første slag.

Men sagen slutter ikke her. Nykredit, der står til det store tab, som er 300 millioner kroner mere, end ejendommen er værd, har anket afgørelsen til landsretten.

Skifterettens afgørelse anses nemlig for at være principiel - og flere andre gældsplagede andelsforeninger kan ryge samme vej.

Sagen drejer sig om, at andelshaverne i Duegården i årevis har forsøgt at komme ud af den gældsfælde, der har stavnsbundet dem til deres lejligheder.

AB Duegården blev stiftet i 2007. Og med en god placering på Frederiksberg var der høje forventninger til, at andelsforeningen ville blive en god forretning for andelshaverne - og for realkreditinstitutterne.

Men så ramte finanskrisen, luften gik ud af ballonen, der svævede over boligmarkedet, og andelsforeningen blev mindre værd, end den var belånt for.

Men inden krisen satte ind, havde andelshaverne i Duegården fået en såkaldt swap-låneaftale hos Nykredit. Det lån har siden udhulet formuen i foreningen med op mod 180 millioner kroner.

I et swap-lån binder man sig til en fast rente over lang tid. Men da finanskrisen ramte, viste det sig at være en dårlig forretning for mange andelsboligforeninger, fordi renterne pludselig faldt drastisk sammen med boligpriserne.

/ritzau/