Nykredit lægger tallene frem for kritiske politikere

Nykredit inviterer Folketingets erhvervsudvalg til en gennemgang af sit kapitalbehov fredag den 4. marts, hvor erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har indkaldt partierne bag bankpakkerne til drøftelser om de stigende bidragssatser.

Invitationen kommer, efter at et politisk flertal på Christiansborg har forlangt, at Nykredit fremlægger dokumentation for, hvorfor realkreditkæmpen mener, at det er nødvendigt at hæve de bidragssatser, låntagerne betaler.

- Vi kan forstå, at Folketingets erhvervsudvalg efterspørger en grundig gennemgang af vores kapitalbehov. Det giver vi dem selvfølgelig gerne – de skal være meget velkomne, siger Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Mødet vil foregå bag lukkede døre og under fortrolighed, da der vil blive gennemgået fortrolige og forretningsfølsomme oplysninger, oplyser Nykredit.

Nykredit og Totalkredit begrunder de øgede bidragssatser med, at de er nødt til at have tilført ekstra kapital, hvis de skal kunne leve op til fremtidige kapitalkrav.

- De omfattende kapitalkrav vil selv i en minimumsversion udfordre os væsentligt. Vores vurdering er lige nu, at vi skal ud og finde omkring 25 milliarder kroner ekstra, siger Michael Rasmussen i pressemeddelelsen.

- Vi kan enten løse den udfordring ved at skære drastisk ned på vores forretning. Det vil betyde dårligere lånemuligheder for vores kunder – og det vil især gå ud over landdistrikterne. Det vil også betyde markant højere bidragsstigninger, end dem vi annoncerede forrige måned.

- Alternativet er at børsnotere Nykredit og gennemføre en bidragsstigning, der ikke er nær så høj, som den ellers ville have været. Tallene bag disse overvejelser fremlægger vi gerne for erhvervsudvalget, siger Michael Rasmussen.

Socialdemokraterne, De Radikale, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti opfordrer ifølge Berlingske på det kraftigste til, at Nykredit fremlægger dokumentation for beslutningen om at hæve bidragssatserne.

Erhvervsordfører Morten Bødskov (S) siger, at han ikke bryder sig om, "at man forsøger at tørre regningen af på Christiansborg, Bruxelles og Basel, hver gang man hæver en bidragssats, uden at man fremlægger dokumentation for, om det forholder sig, som man siger".

Prisstigningerne for kunderne i Totalkredit er ifølge Nykredits hjemmeside på mellem 960 og 2760 kroner efter skat årligt for et lån på en million.

/ritzau/

 

Dagens Gossip