Nynazister kæmper mod kritikere i Athens gader

Venstreorienterede aktivister og medlemmer af det nynazistiske parti Gyldent Daggry udkæmpede lørdag gadekampe i Athen i forbindelse med en protestaktion, som de højreradikale havde iværksat mod regeringen.

Omkring 2000 nynazister og hundredvis af venstreorienterede samledes sent på dagen ved Gyldens Daggrys kontor i det centrale Athen, hvor et stort opbud af politi forsøgte at holde de to grupper adskilt.

Hustruen til Nikos Michaloliakos, den fængslede leder af Gyldent Daggry, udtalte, at partiet har "millioner af tilhængere" og vil komme til at triumfere.

- Millioner af grækere følger os. Vær forvisset om, at med vor leder i front, så vil vi tage landet tilbage, sagde Eleni Zaroulia i en tale til mængden.

Partiets protester var rettet mod regeringens hårde kurs over for partiet, som kaldes en kriminel organisation med indvandreres liv på samvittigheden. Politiet har anholdt hele den øverste ledelse, der sidder indespærret i et topsikret fængsel i Athen.

En efterforskning er rettet mod flere partimedlemmer, som skal have stået bag en række angreb - heriblandt knivstikkeriet mod rapperen Pavlos Fissas den 17. september og drabet på en indvandrer tidligere i år.

Antifascistiske grupper forsøgte at forhindre Gyldens Daggrys protesttog lørdag og mødte op med bannere med påskriften "Sæt morderne i fængsel og ødelæg det halvstatslige Gyldent Daggry," hvormed de henviste til påståede nazistiske sympatier hos græske politifolk.

Gyldent Daggry er Grækenlands tredjestørste parti, og det har raset mod landets gældskrise, finansielle nedskæringer, høj arbejdsløshed og korruption. Desuden er partiet meget indvandrerkritisk.

Drabet på Fissas, som blødte ihjel efter at være blevet stukket med kniv to gange i hjerte og bryst udløste protester i hele Grækenland.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip