Nyt borgerinitiativ skal ændre københavnernes pantkultur

Det skal være slut med at smide tomme øldåser i naturen, når man hygger sig på en varm sommerdag med en picnic i det fri.

Derfor har folkene bag Pantbørsen og Illegal Magasin slået sig sammen for at ændre københavnernes pantvaner ved at sætte pantkasser op i hovedstaden.

På den måde kan københavnerne smide panten væk med god samvittighed, og pantsamlerne kan udføre deres arbejde med værdighed.

- Det er utroligt ulækkert og uværdigt at rode i affald for at lede efter de pantflasker, som vi andre smider ud. Det kan løses rimelig enkelt, og samtidig gøres det lettere for københavnerne at genbruge, forklarer redaktør på Illegal Magasin og social iværksætter, Michael Lodberg Olsen, og fortsætter:

- Så når man sidder ude i det dejlige sommervejr, så er det utroligt let for folk at lægge flaskerne ned i kasserne i stedet for at smide dem ud. Så man genbruger samtidig med, at man hjælper nogle andre.

De nye pantkasser er bygget af firmaet WoodCouture, som har fået genbrugstræ leveret af trælasthandlen C.F. Møller.

Kasserne vil blive lavet i en række forskellige størrelser, som er tilpasset forskellige områders behov.

Men holdet bag de nye pantkasser håber, at man inde længe vil kunne finde det nye pantinitiativ rundt i hele landet. Og det skal danskerne være med til at sørge for.

- Der forsvinder omkring 143 millioner kroner pant om året, og meget af det ender i skraldespanden.

- Derfor vil vi lave flere kasser, men vi opfordrer også danskerne til at lave nogle selv. De skal gå ned i deres skraldekælder og lede efter resttræ, banke det sammen og skrive pant på den. Så kan de stille den op i deres lokalområde, forklarer Michael Lodberg.

Den første pantkasse bliver sat op mandag på Sønder Boulevard på Vesterbro i København.

/ritzau/

 

Dagens Gossip