Nyt center skal forbedre ejendomsvurderinger

Skrevet af admin

11/09/2014

Dagens topnyheder

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) vil torsdag præsentere et nyt center for ejendomsvurderinger. Centret får til opgave at fortsætte arbejdet med at mindske usikkerheden i Skats ejendomsvurderinger, så blandt andet billige boliger ikke overvurderes.

Det erfarer Ritzau, efter at et ekspertudvalg med Peter Engberg Jensen som formand har fremlagt sit forslag til et nyt system for de offentlige, fejlbehæftede ejendomsvurderinger.

På pressemødet omkring ekspertudvalgets anbefalinger fastslog Peter Engberg Jensen, at der fortsat er usikkerhed forbundet med udvalgets model. Men den usikkerhed kan uden tvivl mindskes, hvis modellen videreudvikles:

- Ja, modellen bliver bedre, men det behøver ikke være sådan nogle som os, der arbejder videre med det. Vi har lagt principperne, lød det fra Peter Engberg Jensen.

Normalt ville den opgave havne hos Skat, som i dag står for ejendomsvurderingerne. Ifølge Ritzaus oplysninger er regeringen imidlertid ikke klar til at lægge opgaven tilbage til Skat, før man er længere fremme i processen.

I stedet vil regeringen oprette et nyt Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger (ICE).

Det skal få udvalgets anbefalinger helt i mål, udvikle beregningsmodeller på andre områder end ejerboliger, og se på mulige løsninger på den systematiske overvurdering af billige boliger.

Særligt den sociale slagside i de skæve boligvurderinger vil regeringen ifølge Ritzaus oplysninger have gjort op med, inden de nye ejendomsvurderinger er klar i 2017.

Ifølge ekspertudvalget er der i det nuværende system en tendens til, at billigere ejendomme bliver vurderet for højt, mens dyrere ejendomme vurderes for lavt. Det problem går igen i den nye model.

Trods anbefalingerne fra udvalget er der fortsat en stor usikkerhed forbundet med vurderingerne for parcelhuse. Her er det i den nye model 67,5 procent af vurderingerne, som rammer inden for +/- 20 procent af handelsprisen.

Centret får desuden til opgave at udvikle et nyt it-system og forberede forslag til en ny vurderingslov.

Implementeringscentret kommer ifølge Ritzaus oplysninger i stor udstrækning til at trække på eksterne specialister i statistik og vurdering.

/ritzau/