Nyt EU-pres for klar besked om varer fra besat område

Forbrugerne i alle EU-lande bør - ligesom de danske - kunne få klar besked og vælge fra, hvis de ikke ønsker at få fødevarer fremstillet på den israelsk besatte vestbred med i indkøbskurven.

Det mener den danske og 15 andre EU-landes udenrigsministre.

De beder i et fælles brev EU's udenrigschef, Federica Mogherini, om at sætte skub i arbejdet med at få lavet et sæt fælles EU-regler, der sikrer mærkning af varer fra besat palæstinensisk område.

Allerede for to år siden skrev en lidt mindre kreds af lande til forgængeren, Catherine Ashton, med samme ønske.

Siden har først hensynet til den amerikanske udenrigsminister, John Kerrys, fredsbestræbelser og siden det nyligt afholdte valg i Israel fået EU til at træde varsomt i sagen.

Men nu må der ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard (R) nyt skub i initiativet.

- De ulovlige bosættelser fortsætter desværre.

- Der har været en periode, hvor EU har ligget lidt stille, fordi vi har ønsket at afvente, hvordan USA's fredsforhandlinger ville gå. Men nu synes vi sådan set, at der er grund til at komme tilbage, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Danmark indførte i 2012 sin egen mærkningsordning med krav om, at fødevarer produceret på Vestbredden ikke må mærkes med Israel som oprindelsesland.

Lidegaard mener, at det vil sende et stærkere politisk signal, hvis forbrugerne i hele EU på samme måde får mulighed for at fravælge produkter fra bosættelser.

- Det handler jo basalt set bare om, at folk skal vide, hvad de køber. Og de skal vide, hvis produkterne kommer fra de ulovlige bosættelser, som vi godt ved, mange ikke ønsker at støtte, siger ministeren.

Udenrigschef Mogherini har endnu ikke svaret på brevet fra de 16 ministre, som er sendt 13. april.

- Nu afventer vi Mogherinis svar, og om hun vil tage det videre. Så må vi se, om der er nogen, der er meget uenige, hvis hun vælger at tage et initiativ fra kommissionens side, siger Lidegaard.

De øvrige underskrivere er udenrigsministrene fra Østrig, Belgien, Spanien, Finland, Frankrig, Kroatien, Irland, Italien, Luxembourg, Malta, Holland, Portugal, Sverige, Slovenien og Storbritannien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip