Nyt it-system i styrelse sender konkurstal på himmelflugt

Skrevet af admin

03/02/2016

Dagens topnyheder

Alarmklokkerne bør selvfølgelig begynde at ringe, når antallet af konkurser i januar stiger med 80 procent i forhold til måneden forinden.

Men bare rolig, der er ikke tale om en ny økonomisk krise for dansk erhvervsliv.

Ifølge Erhvervsstyrelsen er der tale om, at en række sager har håbet sig op som følge af overgangen til et nyt it-system.

Disse sager er først blevet færdigbehandlet i januar, og derfor ser tallene usædvanligt skæve ud.

Jens Hjortflod, der er administrerende direktør for dataanalysefirmaet Experian, mener blandt andet af den årsag ikke, at der er grund til at udlægge tallene alt for negativt.

- Graver vi længere ned i tallene, ser vi, at størstedelen af de virksomheder, der blev erklæret konkurs, var uden ansatte.

- Knap 78 procent af de konkursbegærede virksomheder havde ingen ansatte, hvilket er en del højere end den normale andel, der svinger mellem 40 og 60 procent fra måned til måned.

Ud af de samlet 867 registrerede konkurser i januar var det kun 183 virksomheder, der havde en eller flere ansatte, og det er et helt normalt niveau, siger Jens Hjarsbech, der er økonom i Dansk Erhverv.

Han har derfor fortsat positive forventninger til 2016 efter et år, hvor antallet af konkurser har været relativt lavt.

- Dansk økonomi er kommet fint ind i 2016 trods global usikkerhed, og vi forventer færre konkurser året igennem.

- Nogle typer virksomheder er ramt af lave oliepriser, men det vil formentlig ikke vise sig i markant flere konkurser, siger han.

Ophobningen af sager i Erhvervsstyrelsen betyder formentlig, at konkurstallene for 2015 har været kunstigt lave, og at nogle af konkurserne i januar reelt burde føres tilbage til de månederne, hvor sagerne normalt ville være afsluttet.

/ritzau/